Blogi

Etusivu > Blogi > Aikaa erityiselle ilolle

Lapsi ja ohjaaja ratsastavat lumihevosella

Aikaa erityiselle ilolle

Parasta Lapsille ry ja Neppari – Nepsyperheiden arki näkyväksi -hanke järjestävät yhdessä kaksi Aikaa erityiselle ilolle -leiriä. Ensimmäiselle leirille Palojärven Lomakeskukseen kokoontui kaikkiaan 9 innokasta ja reipasta 10–12-vuotaista lasta sekä 6 ohjaajaa.

Perjantaina starttasimme koko porukan voimin linja-autoasemalta kohti Palojärveä. Mielet olivat iloiset ja osalla jännitys ehkä nipisteli hieman vatsanpohjissa… Palojärvellä lapsille kerrottiin oma nimetty ohjaaja ja lapset saivat lähteä etsimään oman huoneen nimilapun perusteella. Aikuiset autoivat lapsia laukkujen purkamisessa sekä petivaatteiden laitossa.

Pizzaperjantain lisäksi ohjelmassa oli tutustumista uusiin kavereihin ja aikuisiin, yhteisten pelisääntöjen luomista ja tietenkin leikkiä. Päivän ohjelma oli jäsennelty kuvilla taululle, jotta lapset pystyivät ennakoimaan tulevaa ja jäsentämään päivän kulkua.

Varasimme leirille korillisen erilaisia stimmausleluja, joita lapset saivat halutessaan käyttöönsä. Illalla vauhtia riitti, kun sekä paikka että lapset eivät olleet toisille tuttuja ja leiriin oli liittynyt myös jännittämistä. Nukkumaan rauhoitumme Kuparikettu-tarinoiden siivittämänä ja jokaisen omien rutiinien avuilla.

Lauantai meni ihan hujauksessa

Ohjelmassa oli kaikkea kivaa puuhaa. Aloitimme leiripäivän innokkaina, osa jo kuuden jälkeen ja osa pari tuntia myöhemmin. Aamupalan jälkeen kävimme läpi päivän ohjelman ja pelailimme erilaisia lautapelejä. Vaikka ulkona vihmoi ja lunta tuiskutti, niin lähdimme ulos katsomaan turvalliset rajat, jossa lapset saivat leikkiä ja touhuta.

Leikkipuisto ja pulkkamäki tulivat tutuiksi, mutta ehdottomat lempijutut olivat ”ikiliikkujakeinut”, jossa lapset saivat hurjan kyydit. Ulkona tutustuimme vielä toisiimme erilaisten leikkien avulla.

Herkullisen lounaan ja hengähdystauon jälkeen oli vuorossa kivoja yhteisiä rastitehtäviä, joita lapset kiersivät huonekaverin kanssa. Tehtävänä oli Hannan kanssa muovailla massasta erilaisia hahmoja ja koristeita, kokeilla satujoogaa Merjan ohjeiden siivittämänä, ratkoa erilaisia aivopähkinöitä Sinin ja Eijan avustuksella sekä pelailla erilaisia lautapelejä Eveliinan ja Laithin kanssa.

Rasteja suoritettiin innokkaasti. Aistihuone oli yksi kiinnostavimmista jutuista lapsille ja huone olikin kovalla käytöllä koko viikonlopun ajan. Aistihuoneesta löytyi muun muassa projektori, piikkimatto, aistigeeli, hierontatuoli, hierontapalloja, erilaisia tärinä- ja stimmausleluja.

Järjestetyn ohjelman rinnalla painotimme vapaata leikkiä ja touhuilua

Kuormittumiselle saadaan vastapainoa, kun tauoilla sai värittää, piirtää, pelata lautapelejä, leikkiä ja lukea. Lapset etsivät toimintaa omien kiinnostuksenkohteiden mukaisesti. Varsinkin rosvo- ja piiloleikki sekä erilaiset pulma- ja lautapelit olivat kovassa käytössä. Opetimme myös lapsia pelaamaan perinteistä mökkipeliä sekä ristiviivapistepeliä.

Välipalan jälkeen lähdimme ulkoilemaan uudestaan. Lapset valloittivat isoja lumivuoria, tekivät lumienkeleitä ja märästä lumesta sai tehty myös lumitaideteoksia. Ulkoilun jälkeen päivällinen maistui ja yhteiseen iltaohjelmaamme kuului bingo, josta jokainen lapsi sai pienen palkinnon myös kotiin viemiseksi.

Iltapalaksi lapset tekivät lämpimiä voileipiä. Iltasaduksi kuuntelimme jälleen Kuparikettua ja osa leiriläisistä tykkäsi, kun hieroimme heitä sadun aikana hierontapalloilla. Osa taisi nukahtaa jo sadun aikana. Ilta oli perjantaita rauhallisempi aktiivisen päivän jälkeen.  

Viimeinen leiriaamu startattiin hyvällä aamupalalla. Aamupalalla näkyi pirteää porukkaa, ehkä toinen yö oli ollut vähemmän jännittävä kuin ensimmäinen. Sää helli meitä upealla keväisellä auringonpaisteella, josta lähdimme nauttimaan heti aamupalan ja päiväohjelman läpikäymisen jälkeen. Lauantaina tehty jäähevonen oli jäätynyt yön aikana ja sillä pääsi myös ratsastamaan.

Lounaan jälkeen pakkailimme tavaroita ja lapset saivat touhuilla kukin mitä halusivat; osa lähti ulos, osa jäi pelailemaan lautapeliä tai katselemaan lastenohjelmaa. Onnellisina, mutta hieman väsyneinä, lähdimme kotimatkalle.

Leiri oli uusi ja osalle hieman jännittäväkin kokemus, mutta meillä oli kyllä todella hauskaa ja liioittelematta kevään paras leiri! Paras kiitos lapsilta oli, kun he olisivat halunneet jo seuraavana viikonloppuna tulla uudestaan leirille. Hyvillä mielen lähdemme suunnittelemaan huhtikuun leirin ohjelmaa ja pyrimme huomioimaan lasten esittämiä toiveita. Muun muassa pilkkimistä ja metsäretkeä toivottiin.

Sini Springare, perhetoiminnan kehittäjä, Neppari- Nepsyperheiden arki näkyväksi- hanke