Vuoden 2020 blogikirjoitukset
Kuluneet viisi kuukautta olen saanut suorittaa sosiaalialan harjoitteluani Näe hyvä mussa -hankkeen toiminnassa. Lasten leiritoiminnan lisäksi olen muun muassa ohjannut vanhempien vertaisryhmää ja tehnyt toiminnan arvioinnin toteutusta.
Noustaan ensi kertaa bussiin, kaikkia jännittää. Muut näyttävät vierailta, mutta kuitenkin kivoilta. Ohjaajat hymyilevät ja tervehtivät kaikkia, jokainen ohjataan istumapaikoille. Lasten katseet pälyilevät toisiaan, puhelimia aletaan etsiä repuista ja kasseista. Niiden kanssa tulee turvallinen olo.
Ohjaajat tarkistavat, että kaikki ovat paikalla ja niin matka voi alkaa kohti ensimmäistä leiriä Hauholla.
Bussissa on hiljaista.
Sillä mitä tehdään tai missä tehdään ei ole niinkään paljon merkitystä kuin sillä, miten tehdään. Sillä miten ohjataan ja osallistetaan lapsia mukaan toimintaan on suuri merkitys. On olemassa osallistavaan liikuntaan kannustava lähestymistapa, jolla pyritään edistämään lapsen omaehtoista toimintaa ja kommunikaatiotaitoja sekä sosiaalisten ja emotionaalisten oppimiskokemusten saamista. Psykomotoriikan periaatteilla toteutetun liikunnan avulla voidaan tukea lapsen motoristen, sosiaalisten, emotionaalisten ja kognitiivisten taitojen kehittymistä. (Jaakkola & Zimmer.)
Lapsuudesta saakka arjessa toistuvan säännöllisen liikunnan tiedetään vaikuttavan terveyteen, terveellisten elämäntapojen omaksumiseen ja akateemiseen menestykseen myöhemmässä elämässä. Lapsuusajan sosioemotionaaliset taidot heijastuvat myös myöhemmän iän oppimiseen, saavutuksiin ja ihmissuhteisiin. Hyvät vuorovaikutus- ja tunnetaidot ovat ehkäiseviä tekijöitä syrjäytymisessä sekä päihde- ja mielenterveysongelmissa.
Olen toiminut tänä syksynä työharjoittelun puitteissa leiriohjaajana Aikaa Ilolle -leireillä Hauholla. Olen leireillä työskennellessäni huomannut sen mikä elämässä usein, ja etenkin tänä aikana, korostuu.
Opiskelen sosionomiksi toista vuotta, ja vielä kesän jälkeen minulla oli haussa syksyn tuleva harjoittelupaikka. Halusin jotain uutta ja jännittävää, sellaista mitä en ennen ollut kokeillut. Törmäsin etsinnässä Parasta Lapsille -leireihin, ja kiinnostuin heti.
Tämä olisi juuri sellaista, jota tahtoisin päästä kokemaan!
Raskas työviikko takana ja reppu painaa selässä. Juna on täynnä ja maski naamalla hiostaa. Silti maskin takana piilee hymy. Leiriviikonloppu edessä!
Hymy levenee entisestään, kun näkee huikean ihanan tiimin ja innokkaita lapsia leiribussia odottamassa.
Bussissa tunnelma on katossa ja lapset kertovat innokkaina, mitä ovat tehneet, ja mitä odottavat viikonlopun tuovan tullessaan. Sisälläni on tunne, että olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Nämä tyypit innostuvat minun läsnäolostani, en heti keksi parempaa tunnetta.
Hain 6-vuotiaan lapseni kanssa leirille, kun näin netissä Parasta Lapsille -leirin ilmoituksen. En ollut kuullut aikaisemmin järjestöstä enkä tiennyt sen toiminnasta. Kun saimme tiedon leirille pääsystä, olin jo kokonaan unohtanut, minne olin hakenut.
Päätimme kuitenkin lähteä rohkeasti matkaan, kohti tuntematonta.
Leirikokemus oli minulle uutta, mutta hyvän perehdytyksen ja huipputiimin kanssa homma sujui kuin itsestään. Lapset tulivat suositeltuina tähän toimintaan ja hienosäädön jälkeen saimme aikaan porukan, joka toimi hyvin yhteen ja sai leiristä niitä onnistumisen ja hyväksynnän kokemuksia, jotka Näe hyvä mussa -toiminnassa ovat tärkeitä. Huipputenavia!
Kaiken kaikkiaan leirille oli hakeutunut mukava lapsijoukko ja joustava porukka aikuisia, joille lasten hyvinvointi oli lähellä sydäntä ja yhteinen tavoite. Yhteistyö sujui. Näillä lähtökohdilla oli hyvä toimia.
Sain tänä syksynä mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa perheiden Aikaa yhdessä -viikonloppuleirit Oulussa, Koivuhaan leirikeskuksessa. Olin jo tehnyt kesällä leirivastaavan tehtäviä lasten Aikaa ilolle -leireillä, siinäkin ensikertalaisena. Olin iloinen, kun sain jatkaa Koivuhaassa vielä syksyn. Samalla koin hieman jännityksensekaisia tunnelmia. Osaisinko järjestää toimintaa, josta olisi iloa perheille?
Miten saada koko perhe innostumaan?
Mitä jos perheet ei pidäkään siitä, mitä olemme vapaaehtoisen ohjaajatiimin kanssa suunnitelleet?
11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Päivän tarkoituksena on tuoda näkyväksi syrjintä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa takia. Tyttöjen päivä on myös juhlapäivä, jolla nostetaan esiin tyttöjen voima ja mahdollisuudet.
Ja voi vitsit, kuinka hieno syy se onkaan juhlia!