21.11.2013
/
Inna-Mari Simola, lasten ja nuorten toiminnan kehittäjä
Inna-Mari Simola
Parasta Lapsille ry:n lasten ja nuorten toiminnan koordinaattori. Lapsuutta ja vanhemmuutta liippaavista ilmiöistä innostuva ja huolestuva. Tykkää yksinkertaisista asioista. Unohtuu usein omiin ajatuksiinsa. Twiittaa: @SimolaInnamari

Toistuvat ja pysyvät toimintatavat = rutiinit

Lasten viikonlopputoiminnassa päivittäisten ja joka viikonloppu toistuvien rutiinien merkitys korostuu. Viikonlopun suunnittelu ja lasten toiminnan ohjaaminen rutiinien varassa on sujuvaa, ja lapset tykkäävät rutiineista. Rutiineja eli toistuvia toimintatapoja viikonlopputoiminnassa ovat mm. nukkumaanmenoajat, herääminen ja siihen liittyvät toimet, ruokailuajat, suunniteltu ohjelma sekä samat aikuiset ohjaajat lasten saatavilla kaikissa viikonlopuissa.

Hyvin toimivien, tuttujen ja turvallisten rutiinien ansiosta viikonloppu rullaa ikään kuin omalla painollaan. Jokainen, niin aikuinen kuin lapsikin, kokee olevansa näiden toistuvien toimintatapojen kannattelemana. Jokainen tietää mitä seuraavaksi tapahtuu ja olo on turvallinen. Jos haluat tietää lisää rutiinien merkityksestä lapsille, tutustu vaikkapa MLL:n Lapsemme –julkaisuun 4/2013, jossa aiheesta lisää.

Luovan toiminnan merkitys & kirjavinkki

Rutiinien rinnalle tarvitaan luovaa olemista ja tekemistä. Näkemykseni mukaan lasten viikonlopputoiminta tarjoaa tilaisuuden myös luovaan toimintaan, oivalluksiin omista kyvyistä ja mahdollisuuksista sekä ohjaajille että lapsille. Kari Uusikylän: Luovuus kuuluu kaikille -kirja (2012) kertoo luovuuteen kannustamisesta sekä tarjoaa keinoja oman ja yhteisöllisen luovuuden vaalimiseen ja kehittämiseen. Parasta Lapsille ry:n toiminnassa tavoitellaan kiireettömyyttä ja yhdessä tekemistä, joten uskon, että tätä kautta myös luovuuden tietoinen tavoitteleminen on mahdollista. Miten voisimme lasten kanssa toimiessa toimia luovuuden edistäjinä? Suosittelen lämpimästi tätä teosta Parasta Lapsille ry:n vapaaehtoisille.

Ps. Lue lisää Lasten ja nuorten viikonlopputoiminnasta täältä.