4.5.2021
/
Asta
Asta Eerikäinen
Asta toimi vapaaehtoisena leiriohjaajana Lomakeskus Pukkilassa perheiden viikonloppuryhmässä. Samalla hän suoritti harjoittelun fysioterapeutin opintoja varten.

Terkut täältä Tampereelta. Olen Asta ja kirjoittelen kokemuksista vapaaehtoisena ohjaajana Parasta lapsille ry:n perhe- ja lastenleireillä. Kuten elämässäni usein muutenkin, hakeuduin leiriohjaajaksi aika suunnittelematta ja nopealla aikataululla.

Usein parhaat päätökset syntyvät juuri liikaa miettimättä ja näin kävi nytkin.

Opiskelen viimeistä vuotta fysioterapeutiksi ja maaliskuussa 2020 alkanut koronavuosi on riepotellut opintojeni edistymistä oikein urakalla. Vaikka valmistuminen onkin hieman siirtynyt, olen tyytyväinen, että tilanteen myötä päädyin tekemään harjoittelua leiriohjaajana.  

Olen koko opintojeni ajan ollut kiinnostunut erilaisten järjestöjen toiminnasta. Etenkin lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja liikunnallisen elämäntavan tukemisen koen tärkeäksi aiheeksi, jonka parissa haluaisin joskus työskennellä. Sosiaalisen median ja erilaisten tietokone- ja konsolipelien houkutukset vievät mukanaan niin lapset kuin aikuisetkin.

Juuri nykyajan ja kehityksen myötä muuttuvien ajanviettotapojen vuoksi etenkin lasten ja nuorten kohdalla pelien ja internetin ulkopuolisten aitojen sosiaalisten kohtaamisten ja fyysisen aktiivisuuden edistäminen on entistä tärkeämpää.

Liikuntaa harrastetaan vapaa-ajalla yhä useammin vain ohjatuissa ympäristöissä vapaamuotoisten pihaleikkien sijasta.

Erilaisten seurojen ja harrastusryhmien korkeat hinnat voivat asettua esteeksi lapsen liikunnalle perheen taloudellisen tilanteen vuoksi ja juuri tämä on asia, jota olen mielessäni pyöritellyt etenkin opintovuosieni aikana. Mielestäni yhdenkään lapsen liikunnan harrastaminen ei saisi olla rahasta kiinni.

Järjestötoiminnassa voidaan yhteistyöllä pyrkiä yhteisiin tavoitteisiin ja koen tämän innostavana tapana olla mukana maailman muuttamisessa vaihe vaiheelta hieman paremmaksi paikaksi olla ja kehittyä ─ niin lapsille ja nuorille kuin aikuisille ja ikääntyvillekin.

Leireille osallistuminen aluksi jännitti aika paljon. Ainoat aiemmat leirikokemukseni ovat peruskoulun alaluokkien leirikoulusta sekä vuonna 2008 käyty rippileiri. Vaikka näenkin itseni sosiaalisena ja ulospäinsuuntautuneena persoonana, jännitän esiintymistä enkä ole nähnyt itseäni heittäytyvänä ihmisenä ryhmätilanteissa.

Olen aina vain vastahakoisesti osallistunut yhteisleikkeihin ja -peleihin. Yhtäkkiä olin tilanteessa, jossa sellaisia pitäisi itse vetää ja innostaa itsensä lisäksi joku muukin osallistumaan.

Itsensä haastaminen ja uusiin tilanteisiin hakeutuminen ovat aina oiva mahdollisuus kehittyä ja löytää täysin uusia puolia itsestään.

Poiketen muista harjoitteluistani, tämä kenttä oli täysin uudenlainen, moniulotteisempi ja suunnittelun kannalta monipuolisempi. Etenkin perheleireillä kohdeyleisö vaatii ohjelman suunnittelulta soveltamista ikähaarukan ollessa lapsista aikuisiin ulottuva. Lasten leireillä korostui ensisijaisesti yleinen tilanteiden hallinta, nopeat muutokset ja lasten ikätasoon ja -eroihin liittyvät haasteet ja niiden ratkaiseminen. Alaani liittyen ilmoitin, että voisin painottaa omaa panostani ohjelman suunnittelussa liikkumiseen ja muuhun fyysiseen hyvinvointiin liittyvissä ohjelmanumeroissa.

Parasta antia oman ammattitaitoni kehittymisen kannalta ovat olleet kuitenkin onnistumisen kokemukset jännittävissä tilanteissa, itseluottamuksen koheneminen, yhteistyötaitojen kehittyminen ohjaajatiimeissä sekä järjestön arvoihin ja toimintaan tutustuminen. Näistä taidoista ei varmasti ole haittaa, mihin sitten työura ja elämä tulevaisuudessa kuljettaakin.

Leiriohjaajana olossa parasta on varmasti kokemus yhteenkuuluvuudesta, irtiotto omasta arjesta ja etenkin lasten ilon tarttuminen omaankin fiilikseen.

Leiriympäristössä luonnon keskellä voi kaiken touhun keskellä itsekin hetkeksi luopua oman elämän stressitekijöistä ja keskittyä vain leirin kulkuun ja yhdessä tekemiseen.

Nykymaailman loputtoman tarjonnan keskellä voi joskus unohtua, miten kivaa on oikeasti vaikka vain vetää toppahousut jalkaan ja heittäytyä lumihangen keskelle tekemään lumienkeleitä tai ottaa värikynät ja värittää prinsessojen kuvia.

Opiskelijan näkökulmasta suosittelisin tätä kenttää valinnaisten harjoitteluiden suorittamiseen, varsinkin jos haaveilee työskentelystä lasten kanssa alasta riippumatta. Harjoittelupaikkana Parasta lapsille ry on innostava, intensiivinen ja työelämätaitoja monipuolisesti kehittävä.

  • Leiriohjaaja Asta

 

Lähtisitkö leirille?