18.6.2019
/
Suvi Tikkanen-Koskinen
Sonja Matilainen
Hei olen Sonja, viimeisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulusta! Tulin Näe hyvä mussa -leireille suorittamaan opintoihini liittyvän lastenharjoittelun.

Järvessä pulikointia, luontoäidin helmoissa temmeltämistä, yhteisiä naurunhetkiä, söpöjä hymysuita – muun muassa näistä ovat Näe hyvä mussa leirit tehty!

Tulin Näe hyvä mussa -leireille suorittamaan opintoihini liittyvän lastenharjoittelun. Tämä osoittautui erittäin hyväksi ratkaisuksi. Kokonaisuuteen kuului viisi leiriä, joista olin mukana kolmella viimeisellä.  

Pääsin kehittymään lasten ohjauksessa, suunnittelemaan lapsille aktiviteetteja sekä touhuamaan heidän kanssaan.

Sain olla osana mainiota ohjaajaryhmää, jossa kaikki olivat omilla mausteillaan empaattisia, positiivista energiaa pursuavia ja suhtautuivat kaikkiin tehtäviin sekä matkan varrella vastaan tulleisiin haasteisiin tarmolla.

Näe hyvä mussa -leirien pääajatuksena on korostaa lasten hyviä piirteitä ja siten nostaa heidän itsetuntoaan. Sitä olemme tehneet erilaisten harjoitusten sekä ammattitaitoisen leirihenkilökuntamme voimin. Olemme esimerkiksi etsineet rasteja metsästä ja jokaisella rastilla olemme saaneet leiriläiset pohtimaan omia hyviä piirteitä, vahvuuksia sekä unelmia. Unelmat kuljettavat eteenpäin ja antavat toivoa, joten olenkin tiedustellut näitä lapsilta aina sopivan tilanteen tullen.

Eräs lapselta kuulemani unelma oli erityisen mieleenpainuva: ”Haluaisin ison perheen, jossa halitaan. Auttaisin lapsia läksyissä, ja sitten me mentäisiin trampoliinipuistoon koko perhe pitämään hauskaa!”

Unelmassa korostuu yhdessäolo sekä perheen merkitys lapselle. Myös Näe hyvä mussa -leirien kulussa perheen tuki ja tärkeys on ollut vahvasti läsnä. Leirit pyrkivät siihen, että perheet näkisivät arjen taas valoisampana, kun lapsi saapuu leiriltä kotiin hymysuin ja hyvistä kokemuksistaan kertoen.

Leireillä on korostettu tasa-arvoisuutta ja vastustettu ylipäänsä minkään sortin syrjintää. Leireille kannustetaan tulemaan juuri sellaisena kuin on ja lasten hyviä luonteenpiirteitä nostetaan.

Myös ohjaajana Näe hyvä mussa -leirit ovat olleet kuin matka itseen.

Iltapalavereissa lasten mentyä nukkumaan ohjaajat käyvät läpi päivän tapahtumat ja antavat toisilleen palautetta. He myös tuovat esille huomaamiaan hyviä piirteitä toisissaan.

Aina on ihana kuulla myönteistä palautetta itsestään sekä kehityshaasteita tulevaa varten. Iltapalavereissa on mahdollisuus pyytää apua, kun lapset tai heidän kanssaan työskentely askarruttavat mieltä.

Leirit ovat olleet paitsi elämyksellisiä, myös ikimuistoisia kokemuksia lapselle ja minulle leiriohjaajana! Leireillä on huomannut lasten kehityksen ja myönteisemmän asenteen itseä sekä elämää kohtaan.

On ollut mahtavaa nähdä lasten riemu, kun he paistavat itse kalastamaansa saalista kodalla, tai kuulla naurun raikuva ääni, kun on maalattu hassun hauskoja kivieläimiä. Lasten ilo ja riemu on tarttuvaa, ja leirien jälkeen on ollut ihanaa muistella näitä hyviä hetkiä, joita on päässyt jakamaan huikeassa porukassa!

KIITOS NÄE HYVÄ MUSSA LEIRIPOPPOO!

Aurinkoisin terveisin,

Leiriohjaaja Sonja