29.9.2021
/
Henna Ala-Mikkula
Henna Ala-Mikkula
Työskentelen Parasta lapsille ry:ssä luontopainotteisen toiminnan suunnittelijana. Olen koulutukseltani yhteisöpedagogi, koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja sekä kirkkomuusikko. Partiolaisena olen retkeillyt ja leireillyt koko ikäni ja järjestänyt luontotoimintaa muille teini-ikäisestä alkaen. Toimin aktiivisesti myös Luonto-Liitossa. Järjestötoiminta onkin kasvattanut minusta ympäristökasvattajan. Luonnon pienet ihmeet eivät koskaan lakkaa riemastuttamasta minua, ja tätä iloa haluan myös olla jakamassa toisille.

Aloitin heinäkuussa luontopainotteisen toiminnan suunnittelijana osana Metsäkarkkia-hanketta. Hankkeen tavoitteena on tehdä luontoympäristö ja kestävä kehitys näkyviksi Parasta lapsille -toiminnassa. Neljä kuukautta kestävän työsuhteeni aikana tehtäväni on toteuttaa materiaalipaketti, jonka avulla luontotoimintaa on helppo järjestää niin tulevilla leireillä kuin järjestön muussakin toiminnassa.

Marraskuun alussa julkaistava paketti on rakennettu leiri- ja viikonlopputoimintaa ajatellen. Se tarjoaa valmiin mallin, jossa ohjelmat on sovitettu leirien ja viikonloppujen runkoon. Pakettia saa toki mielellään hyödyntää myös muussa toiminnassa. Paketin käyttämiseen ei tarvita aiempaa kokemusta luontotoiminnan ohjaamisesta eikä erityistä luontotietämystä.

Työsuhteeni alkoi kesällä kolmella vierailulla perhe- ja lastenleireille. Vierailujen tarkoituksena oli viedä leireille luonto-ohjelmaa ja samalla tutustua järjestön leiritoimintaan. Vierailujen tärkein anti oli huomata, ettei metsä välttämättä ole kaikille tuttu ja luonteva ympäristö, vaan se voi jopa pelottaa – eikä kaikkien mielestä ole edes sopiva paikka pienelle lapselle.

Luontoympäristö tukee kuitenkin tutkitusti lapsen hyvinvointia.

Vaihtelevassa maastossa liikkuminen kehittää lapsen motoriikkaa, ja omaehtoinen leikki ympäristössä, jota ei ole rakennettu leikkiä varten, kehittää mielikuvitusta. Maassa möyriminen ja altistuminen metsän monipuoliselle mikrobistolle voi jopa vähentää allergoita. Myös aikuiselle luontoympäristö on hyväksi: stressitaso laskee, keskittymiskyky paranee ja vireystaso kasvaa.

Leirivierailujen jälkeen olikin selvää, että materiaalipaketin kokoamisessa tärkeintä on huomioida lapset ja perheet, jotka eivät ole tottuneet viettämään aikaa luonnossa ja joilla ei siten ole ollut mahdollisuutta päästä osalliseksi luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Koenkin tekeväni tähän mennessä tärkeintä työtäni ympäristökasvattajana!

Paketti lähestyy luontoympäristöä pienin askelin. Leiri tai leirijakso alkaa lyhyellä tutustumisretkellä metsään ja huipentuu lopulta eväsretkeen. Paketti sisältää ohjeita luontoaskartelujen, aisti- ja havainnointiharjoitusten sekä luonnontuntemustehtävien ohjaamiseen. Kaikki paketin ohjelmat voidaan toteuttaa metsässä, mutta moni soveltuu toteutettavaksi myös piha-alueella tai sisätiloissa. Kokonaisuuden tavoitteena on vahvistaa leiriläisten luontosuhdetta mielekkään tekemisen kautta, ohjata heitä ihmettelemään, arvostamaan ja auttamaan luontoa ja rohkaista omaehtoiseen liikkumiseen luonnossa.