5.7.2018
/
Marika Jokinen vapaaehtoisena perheleirillä Pukkilassa
Marika Jokinen
Marika Jokinen on ammatiltaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja ja jo toista kertaa ohjaajana leirillä.

Perheleirillä riittää monenlaista vilskettä ja vilinää. Etukäteen ohjaaja ei voi tietää, millaisia persoonia leirille saapuu. Paperilla on vain nimiä ja lasten ikiä, ja sekin lista ehtii muuttua monta kertaa ennen kuin leiri alkaa. Vasta bussissa tietää, keitä leirille lopulta saapuu.

Ryhmädynamiikkaa voi havainnoida samalla tavalla kaikissa ryhmissä

Kesän toisella leirillä ohjaajat yllättyivät siitä, että leiriläisten luottamus toisiaan ja ohjaajia kohtaan muodostui harvinaisen nopeasti. Ohjaajat voivatkin vaikuttaa siihen, kuinka leiriläiset otetaan leirille vastaan. Jonkin verran he myös edistävät leiriläisten välistä kommunikaatiota. Lopulta leiriläiset itse muodostavat leirin ryhmädynamiikan.

Tällä leirillä kiusaamistilanteita oli kohtalaisen vähän, ja kaikkeen pieneenkin ohjaajat puuttuivat heti. Halusimme myös tietoisesti aktivoida leiriläisiä toimimaan keskenään.

Pari ensimmäistä päivää kannatti käyttää havainnointiin. Sillä tavalla sai tietoa leiriläisten väleistä. Näki yksinäiset haahuilijat, ei-tyypit, hiljaisemmat ja äänekkäämmät. Pystyi lukemaan, oliko uhmaa tai epävarmuutta, ja millaiset asiat leiriläistä kiinnostavat. Samalla myös tutustui leiriläisiin, sekä ohjelmien aikana, että heidän vapaa-ajallaan.

Positiivinen huomio on parasta mitä voi antaa.

Jokainen leiriläinen kaipaa huomiota, ja erityisesti huomatuksi tulemista. Iästä riippumatta, rohkeudesta tai sen puutteesta huolimatta. Pienet asiat saattavat vaikuttaa positiivisesti leirikokemukseen. Ihan vaikka vaan kysyä, mitä teit tänään, mikä oli kivointa. Positiivinen huomio on parasta mitä voi antaa. Negatiivinen huomio aiheuttaa negatiivisia reaktioita. Reiluus on tärkeä työkalu, ja sitä kannattaa käyttää, vaikka myös napakkuutta tarvitaan.

Ohjaaja veturina ja jarruna

Yleisesti voisi sanoa, että ohjaajan tehtävänä on alkuleiristä olla veturina, loppuleiristä jarruvaununa. Molemmat roolit ovat yhtä tärkeitä. Onnistuneen leirin avaimet löytyvät ryhmädynamiikan avulla. Ryhmän positiivinen tunnelma auttaa hyvän mielen ja hyvän leirin luomisessa.