22.11.2018
/
Roosa Ruokokoski
Roosa Ruokokoski
Parasta Lapsille Ry:n perheleirin pedagoginen sisällöntuottaja syksyllä 2018 . Lähitulevaisuuden toimintaterapeutti, joka haluaa kehittää vankien sekä lasten asioita ja auttaa heitä saavuttamaan merkityksellisen arjen. Sydäntä lähellä ovat kaikenkarvaiset eläimet, luonto sekä autot.

Moikka! Olen Roosa Ruokokoski ja opiskelen toimintaterapeutiksi Helsingin Metropoliassa. Minut saattoi tavata tänä syksynä Vilppulassa toteutetulla perheleirillä, jossa toimin pedagogisena sisällöntuottajana.

Kuulin työpaikasta eräältä luokkalaiseltani ja kiinnostuin välittömästi, sillä perheleirillä pääsen työskentelemään niiden asiakasryhmien parissa, mitkä ovat minulle kaikkein tärkeimmät.

Lasten parissa olen työskennellyt jo teinistä lähtien hevosleirinohjaajana ja lastenhoitajana. Opiskelujeni ohella työni ovat jatkuneet päiväkodin-, iltapäiväkerhon- sekä ratsastusopettajan sijaisena. 

Opiskeluiden puolelta olen ollut harjoittelussa Helsingin Vankilassa ja siellä työskennellessäni kiinnostuin vankien kuntoutuksesta, sekä toimintaterapian mahdollisuuksista vankilan toimintaympäristössä ja vapautumisen jälkeen arjen sujuvaksi saamisessa. Nyt syksyllä alkoikin opinnäytetyön tekeminen juuri kyseisestä aiheesta!

Työssäni minulle on ehdottoman tärkeää asiakaslähtöisyys. Koen, että ilman sitä emme voi saavuttaa asiakkaalle merkittäviä tavoitteita. Tätä tukee toimintaterapian malli MOHO (Model Of Human Occupation), joka on perustana omalle työlleni. Mallin mukaan toiminta on ihmisen perustarve ja jokaisella ihmisellä on yksilöllinen elämäntilanne ja omat näkemyksensä, jotka ohjaavat motivoitumista, toimintojen jäsentymistä ja vuorovaikutusta ihmisen, toiminnan ja ympäristön välillä.

Toimintaterapia on tavoitteellista kuntoutusta yhdessä asiakkaan kanssa kohti toimivaa arkea. Asiakkaan kanssa mietimme yhdessä toiminnan, jonka kautta voimme harjoitella arjen taitoja ja saavuttaa hänen tavoitteensa.

Perheleirillä toteutin yhdessä työryhmän kanssa erilaisia toimintoja perheille.

Tärkeimpänä asiana leirillä koin, että lapset saivat olla lapsia turvallisessa, rennossa ja hauskassa ympäristössä.

Leikeissä kannustettiin toisia ja ryhmäydyttiin. Tutustumisten jälkeen tehtiin leirillä yhdessä erilaisia tehtäviä ja koettiin onnistumisen kokemuksia.

Tavoitteeni leirillä oli saada jokainen tuntemaan olonsa tärkeäksi. Leikkien ja puuhien lomassa oli hyvä pohtia myös omia toiveita tulevaisuutta ja nykyhetkeä kohtaan niin parisuhteen, perheen kuin oman identiteetin kannalta. Toiminnan kautta voimme oivaltaa ja oppia näihin osa-alueisiin liittyviä asioita, jotka käyttöönottamalla löydämme itsestämme uusia taitoja ja voimavaroja.

 -Innolla seuraavia leirejä odottaen, Roosa