29.4.2019
/
Laura Miinalainen
Laura Miinalainen
Laura on sairaanhoitajaopiskelija Metropoliasta. Hän suorittaa ensimmäistä työharjoitteluaan Parasta Lapsille -perheleirillä.

Perheleirien ideana on antaa perheille aikaa yhdessä, samalla tutustuen muihin lapsiin sekä perheisiin. Leirit antavat voimavaroja perheille arkeen ja niin sanotun ”irtioton” arjesta ja sen kiireistä. Toiminta leireillä on suunniteltu niin, että se tukee ryhmäytymistä, voimaantumista ja antaa iloa perheille. Mistä sitten voi huomata sen, että leiri on onnistunut ja perheet ovat iloisia yhdessä olemisesta?

Tätä havainnoin viimeisimmällä perheleirillä Kisakeskuksessa. Jo leirille lähtiessä huomasin, että perheet ovat innoissaan tullessaan taas leirille viettämään aikaa yhdessä.

Tunnelma perjantaina menomatkalla oli rento ja iloinen.

Kaikki osallistuivat innoissaan bussissa järjestettyyn ohjelmaan ja lapset huusivatkin bingoa pelatessaan, että: ”pelataan vielä!”. Leirillä huomasi myös heti sen, että vanhemmat sekä lapset ovat jo tutustuneet toisiinsa aikaisempien leirien aikana ja kaikki ovat toistensa ympärillä rennompia.

Vapaaehtoiset olivat aikaisemmin kyselleet perheiltä heidän toiveitaan seuraaviin viikonloppuihin. Näin he saivat itse vaikuttaa siihen ja oli ihanaa huomata, kun perheen toivottu ohjelma tuli, miten iloiseksi se teki. Leiriolympialaiset oli yksi perheiden toiveista. Se osoittautui hitiksi ja kaikilla oli hauskaa suorittaessaan lajeja toisensa perään. Kaikki kannustivat ja tsemppasivat toisiaan ja ei haitannut yhtään vaikka jokin laji oli vaikeampi.

Yhdeksi suosikiksi nousi myös toivelevyraati, missä jokainen sai toivoa lempikappalettaan. Kun oma toivebiisi alkoi soida, niin oli hauska seurata lasten sekä aikuisten reaktioita ja tanssin sekä riemun määrää. Kappaleita sai myös pisteyttää ja se tuotti jännitystä, kenen kappale voittaa. Saunailta on myös kovasti suosittu leireillä, ja aina sen koittaessa kaikki ovat silminnähden iloisia ja rentoutuneita. Tunnelma saunaillassa olikin aivan ihana ja olimme kaikki kuin yhtä perhettä.

Olisi ihanaa, että pääsisin tänne leireille vielä uudestaankin

Palaute leiriltä olikin sekä lapsilta, että aikuisilta hyvää. Myös ulospäin näkyi selvästi se, että kaikki nauttivat olostaan. Vanhempien kanssa jutellessani he sanoivat, että odottavat leirejä aina innolla ja on: ”ihanaa olla täällä taas, kun saa olla yhdessä lasten kanssa”. Lapset myös sanoivat, että viikonloppuna on ollut ”tosi kivaa” ja ”onneksi on vielä yksi viikonloppu jäljellä”. Leireillä on ollut hienoa nähdä itse, miten paljon yhteen viikonloppuun mahtuu hymyä, naurua, iloa, riemua ja ennen kaikkea yhdessä olemista.