Järjestöuutiset
21.4.2016
Järjestöllämme on yli 50 kummilasta Chilessä Tirúan maakunnassa. Kun Taru ja Sari kävivät joulukuussa Chilessä, melkein kaikissa kummilasten perheissä vierailtiin.

Joulukuussa 2015 vierailimme Parasta Lapsille ry:n toiminnanjohtajan Sari Nikula-Heinon kanssa Tirúassa Chilessä tutustumassa järjestön Auta mapuchelasta -projektiin.

Yksi matkan tärkeimmistä tavoitteista oli vierailla mahdollisimman monen järjestön kummilapsen perheessä. Tavoite toteutui hyvin, ehdimme vierailla 45 kummilapsen kotona.

Vieraanvaraista köyhyydestä huolimatta

Suomalaisilla kummeilla on hieman yli 50 kummilasta Chilessä, joista lähes kaikki asuvat Tirúassa, joka on yksi Chilen köyhimmistä alueista. Ensimmäiset vierailut mapuche-kummilasten perheisiin olivat silmiä avaavia.

Kaikki perheet toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi. Suomalaiselle vieraaseen tapaan chileläiset tervehtivät poskisuudelmin, mutta tapaan tottuu aika nopeasti.

Suomalaiselle vieraaseen tapaan chileläiset tervehtivät poskisuudelmin, mutta tapaan tottuu aika nopeasti.

Useimmat kummilasten kodeista ovat todella köyhiä ja vaatimattomia. Siitä huolimatta perheet tarjosivat meille vähistä varoistaan paikallista teetä eli matéa, ruokaa ja juomaa.

Vastavuoroisesti me veimme perheille tuliaisiksi matéa, sokeria ja lapsille makeisia. Perheet ottivat tuliaiset ilolla vastaan.

Kummiavustukset koulunkäyntiin, vaatteisiin ja tarvikkeisiin

Kummilapsikierroksella tapasimme useita järjestön kummilapsia. Kaikissa vierailluissa perheissä emme tavanneet kummilapsia, koska osa heistä opiskelee sisäoppilaitoksissa. Perheissä oli kuitenkin aina paikalla lapsen vanhemmat tai isovanhemmat sekä kummilasten sisaruksia.

Monessa mapuche-perheessä vanhemmat ovat hylänneet lapset ja isovanhemmat kasvattavat lapsia.

Vastoinkäymisistä huolimatta perheet olivat elämänmyönteisiä ja näkivät elämässä paljon positiivista ja hyvää.

Esitimme jokaisessa perheessä samat kysymykset selvittääksemme, miten perheessä voidaan ja mihin kummiraha käytetään.

Useimmat perheet kertoivat mielellään kuulumisiaan. Perheillä oli paljon vastoinkäymisiä, kuten sairautta, läheisten ihmisten kuolema, työttömyyttä jne. Vastoinkäymisistä huolimatta perheet olivat elämänmyönteisiä ja näkivät elämässä paljon positiivista ja hyvää.

Kummituki käytettiin pääsääntöisesti koulutarvikkeisiin, vaatteisiin, kenkiin tai koulumatkoihin.

18 lasta on valmistunut yliopistosta – kiitos kummeille!

Parasta Lapsille ry on tehnyt työtä Chilessä pitkään. Pitkäjänteisen työn tuloksena ja kummitukien avulla jo 18 lasta on suorittanut yliopistotutkinnon. Perheen huono taloudellinen tilanne, kalliit lukukausimaksut, matkat ja toisella paikkakunnalla asuminen ovat monelle lapselle este opiskelulle.

Kummitukien avulla 18 lasta on suorittanut yliopistotutkinnon.

Useat kummilapset toivoivat saavansa kumminsa valokuvan ja kuulla kummien kuulumisia. Osa lapsista käykin aktiivista kirjeenvaihtoa oman kumminsa tai kummiryhmänsä kanssa.

Perheenjäsenten puheista välittyi suuri kiitollisuus kummituen tuomasta avusta. 

Kummitapaamiset Suomessa

Alkuvuodesta järjestimme kolme kummitapaamista Suomen kummeille. Helsingissä, Tampereella ja Kajaanissa tapasimme kummeja ja välitimme kummilapsikohtaiset terveiset.

Katselimme yhdessä matkakuvia ja -videon ja keskustelimme projektin tulevaisuudesta.

Kiitokset kaikille kummeille: olette mahdollistaneet monen lapsen koulunkäynnin!

Taru Nyström
vapaaehtoistoiminnan kehittäjä
Parasta Lapsille ry