Järjestöuutiset
2.3.2015
Heidi Leino on pitkän linjan vapaaehtoinen. Meillä Heidi on ollut ohjaajana sekä perheleirillä että nuorten leirillä. Hän on osallistunut myös moneen Parasta Lapsille -vapaaehtoisille tarkoitettuun koulutukseen ja suosittelee niitä muillekin leirille lähtijöille.

Heidi on tehnyt vapaaehtoistyötä jo 20 vuotta. Hän sanoo vapaaehtoisuuden limittyvän hänellä palkkatyöhön.

– Minulle tämä on luontevaa näin, vapaaehtoisuus on elämäntapa. Olen Freelancer, viime vuodet olen vetänyt työpajoja kouluissa, esimerkiksi ympäristökasvatusta mm. sarjakuvan ja draaman välineillä.

Perheleiriltä suuntaa myös omaan uraan

Parasta Lapsille -järjestöön Heidi löysi Anna aikaa -tapahtumassa.

– Olin esittelemässä Dodo ry:n toimintaa ja kiertelin tietysti samalla muiden järjestöjen ständejä. En muista, olinko miettinyt jo aiemmin leiritoimintaa, mutta siellä sitten törmäsin Parasta Lapsille -järjestöön ja leireihin. Olen toiminut mm. kehitysyhteistyökoordinaattorina, mutta olen tajunnut osittain Parasta Lapsille -toiminnan kautta, että haluan tehdä ihmisläheisempää työtä. Opetan nykyään esimerkiksi maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa.

Heidi oli ohjaajana perheleirillä kesällä 2013 ja nuorten leirillä 2014. Heidi sanoo, että leirit olivat ihan erilaisia: molemmissa oli hyvät puolensa.

– Perheleirin rikkaus on ehdottomasti eri-ikäiset ihmiset. Leiri on tietysti myös hiukan vähemmän intensiivinen, koska perheiden aikuiset huolehtivat lapsistaan, vastuu lapsista ei ole vain ohjaajilla. Toisaalta toiminta on perheleirillä todella monipuolista: muistan kuinka mukavaa oli ohjata aikuisten ryhmässä esimerkiksi elämäntarina helminauhana -tehtävä.

Nuorten leirin tunnelma yllätti

Viime kesänä Heidi oli ohjaajana nuorten leirillä.

– Teen nuorten kanssa työtä myös kouluissa, mutta yllätyin todella, että leiriolosuhteissa nuorissa ei ole ollenkaan koulumaailmasta tuttua vastahankaisuutta. Leirillä 13–15-vuotiaat nuoret lähtivät mukaan kaikkeen toimintaan ennakkoluulottomasti. Olin yllättynyt myös siitä, kuinka suvaitsevaisia nuoret leirillä olivat, syrjintää tai kiusaamista ei leirillä tietääkseni esiintynyt ollenkaan!

Vapaaehtoisten koulutuksista uusia ajatuksia ja eväitä leirille

Heidi on osallistunut moneen vapaaehtoisten lisäkoulutukseen. Ensimmäisenä vuonna hän oli Pelit- ja leikit -koulutuksessa, viime vuonna sekä Monikulttuurisuus- että Haasteelliset tilanteet -koulutuksessa.

– Pidin todella paljon kaikkien koulutusten toiminnallisuudesta. Osallistava draama on hyvä tapa oppia ja tutkia yhdessä. Haastavat tilanteet -koulutuksesta mieleen on jäänyt se, kun kävimme vaikeita tilanteita läpi Forum-teatterin metodilla. Kun on fyysisesti läsnä tilanteessa, jota ratkotaan yhdessä muiden ohjaajien kanssa, tuntuu kuin itse todella olisi kokenut tilanteen. Se on mahtavaa yhteistä asian äärellä olemista.

– Monikulttuurisuuskoulutuksesta olin todella innostunut, itse asiassa toivoin sitä edellisen vuoden palautteessa! Usein kuulee, ettei aiheesta voi järjestää koulutusta, kun kulttuurista ei voi sanoa mitään. Olen todella iloinen, että huolimatta tästä Parasta Lapsille tarttui aiheeseen! Päivä oli todella onnistunut ja siinä herkistyttiin omalle kulttuurille, jolle olemme helposti sokeita. Parhaiten mieleen on jäänyt ennakkoluuloihin liittyvä harjoitus: mitäpä jos sijoittaa itsensä ajatuksissaan vieraaseen kulttuuriin: miten toivoisi ihmisten kohtelevan itseään?

Heidi suosittelee lisäkoulutuksia kaikille leirille lähtijöille

– Koulutuksissa on aina tosi kivaa, niissä tutustuu muihin vapaaehtoisiin ohjaajiin. Sen lisäksi niistä saa eväitä leirille: leiri on kuitenkin ihan eri asia kuin normaali arkielämä: siellä ollaan 24 h, se on ihan oma sfäärinsä.

Tutustu kevään 2015 koulutuksiin ja ilmoittaudu mukaan!