Järjestöuutiset
10.5.2017
Parasta Lapsille ry:n monikulttuurisille perheleireille haki tänä keväänä yli 250 perhettä. Kesällä 2017 järjestetään yhdeksän 4–5 vuorokauden mittaista leiriä ja leiripaikan sai ensisijaisissa valinnoissa 94 perhettä. Noin 75 % valituista perheistä on maahanmuuttajia.

Kesän perheleiriläisillä on yhteensä yli 20 äidinkieltä. Suomen lisäksi leiriläiset puhuvat mm. ruotsia, kongon swahilia, ranskaa, espanjaa, arabiaa, venäjää, viroa ja sorania, joten leirit ovat todellisia kielten ja kulttuurien kohtaamispaikkoja. Tärkeään rooliin leirillä nousee suomen kieli ja sen vahvistaminen, sillä leirillä ainoa yhteinen kieli on suomi.

– Järjestön leirit eivät ole kielikursseja, joissa opetetaan suomea, mutta toiminnan kautta kielen opetteluun tarjoutuu hyvä mahdollisuus. Suomen kieltä vahvistetaan myös käyttämällä mm. kuvia ja kirjoitettuja selkokielisiä ilmaisuja, kertoo Parasta Lapsille ry:n perhetoiminnan kehittäjä Eija Rieppola.

Parasta Lapsille perheleirit tarjoavat perheille ajan ja paikan lomailla ryhmämuotoisesti muiden perheiden kanssa. Leirit ovat toiminnallisia ja ne järjestetään järven ja metsän äärellä. Lapset ovat 0–16-vuotiaita ja osittain ohjelmaa järjestetään ikäryhmittäin, mutta enimmäkseen leirillä toimitaan yhdessä ryhmänä. Täten tarjoutuu erityislaatuinen mahdollisuus myös kulttuurien kohtaamisille.

Vanhemmat pääsevät leirillä irtautumaan arkirutiineista ja tutustumaan toisiin vanhempiin ja perheisiin. Lasten kanssa vietetty laatuaika ja yhdessä tekeminen tuo myös monelle toivottua vaihtelua kiireiseen arkeen.

– Järjestön perheleireillä lähtökohtana on, että perhe toimii yhdessä perheenä ja näin keskinäinen vuorovaikutus vahvistuu ja perheenjäsenillä on aikaa olla yhdessä. Leirielämän yhteisöllisyys ja 4–5 vuorokautta yhdessä muiden perheiden kanssa tarjoaa myös vertaistukea. Vanhemmat näkevät, miten toiset vanhemmat toimivat lastensa kanssa ja miten oma lapsi toimii toisten lasten kanssa, Rieppola toteaa.

Monille perheille kesäleiri tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden päästä Suomen luontoon: uimaan järveen, soutelemaan, saunomaan ja kävelyretkelle metsään. Monikulttuuristen perheleirien palautteissa kiitosta saavatkin mm. luontoaktiviteetit kuten marjojen poimiminen, metsäretket, uinti ja soutelu. 

Lue lisää perheleireistä.