Järjestöuutiset
28.1.2016
Parasta Lapsille -järjestön Auta mapuchelasta -kampanjan kummilapsitoiminta on jatkunut jo vuosia. Osa kummilapsista on kasvanut aikuisiksi – myös he haluavat auttaa mapuchelapsia.

Järjestömme on tehnyt pitkään työtä Tirúassa, Chilessä edistääkseen lasten koulunkäyntiä ja lasten oikeuksia. Sekä kummilapsitoimintaa että koulujen tukemista tehdään yhteistyössä paikallisen lastensuojelujärjestön PIDEE:n kanssa.

Tirúa on Chilen köyhimpiä alueita ja esimerkiksi aikuisväestöstä monet ovat luku- ja kirjoitustaidottomia.

Kummilapsesta vapaaehtoiseksi

Lasten läksykerho Tirúassa alkoi siskosten Marcela ja Fernanda Huenupilin ideasta. Marcela on ollut aiemmin Parasta Lapsille -järjestön kummilapsi ja perhe on saanut tukea Suomesta Marcelan koulunkäyntiin.

Siskokset laittavat nyt hyvän kiertämään: he aloittivat lasten läksykerhon, joka kokoontuu joka lauantai. He ohjaavat kerhoa itse vapaaehtoisina. 

Kerho kokoontui aluksi Marcelan ja Fernandan omassa kodissa, kunnes vapaaehtoisten yliopisto-opiskelijoiden ryhmä rakensi kerholle oman parakin.

Läksykerhossa opiskellaan ja leikitään

Alueen lapset eivät saa vanhemmiltaan tukea läksyjen tekemiseen, koska monet heistä ovat luku- ja kirjoitustaidottomia.

Läksykerho kestää joka lauantai neljä tuntia. Lapset tekevät ensin kaksi tuntia läksyjä ja sen jälkeen piirrellään, askarrellaan ja leikitään. PIDEE kustantaa kerholle tarvikkeet ja tarjoaa välipalan lapsille.

Kerhossa käy kymmenisen lasta. 

Läksykerho tukee lapsen oikeuksia

Parasta Lapsille -järjestön edustajat Taru Nyström ja Sari Nikula-Heino kävivät tutustumassa läksykerhoon joulukuussa 2015.

– Lapset olivat todella innoissaan kerhosta ja keskittyivät hipihiljaa läksyjen tekoon ja piirtämiseen, kuvaa Taru.

PIDEE on kartoittanut lasten tilannetta alueella lähivuosina ja tässä yhteydessä on selvinnyt, että alueen lapset tekevät koulun ja läksyjen jälkeen kotona töitä: leikkiin ei ole aikaa. 

Oikeus leikkiin on noussutkin yhdeksi tärkeäksi lapsen oikeuksien teemaksi.

– Kerholla on paitsi koulunkäyntiä tukeva merkitys, se on myös tärkeä osa lasten viikonloppua. Lapsilla ei ole muita harrastuksia eikä kotona tarvikkeita vaikkapa askarteluun.