Järjestöuutiset
18.3.2022
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 14.–20.11.2022. Toiminnallinen teemaviikko tarjoaa tietoa ja työkaluja turvallisuuden edistämiseen kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja vapaa-ajan toiminnoissa. Lapsen oikeuksien viestinnän teemana on tänä vuonna jokaisen lapsen oikeus elää ja kasvaa turvassa. 

Lasten ja nuorten turvallisuus muodostuu turvallisesta ympäristöstä, turvallisista ihmissuhteista ja omasta turvallisuuden kokemuksesta.

Lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta ovat murentaneet Suomessa viime vuosina erityisesti ilmastokriisi, koronapandemia sekä Ukrainan sota. Lasten ja nuorten välinen väkivalta on puhuttanut ja nuoret itse ovat nostaneet esille huoltaan kiusaamisesta sekä toiveitaan mielenterveyden tukemisesta. Erityisesti tyttöjen kokemukset häirinnästä ovat lisääntyneet.

Lapsen oikeuksien viestinnän koko vuoden sekä marraskuussa vietettävän lapsen oikeuksien viikon teemana on turvallisuus. Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa on tärkeää kuunnella lasten ja nuorten omia näkemyksiä ja kokemuksia turvallisuudesta, antaa heidän purkaa tunteitaan sekä tukea heitä heidän toiveidensa mukaisilla tavoilla.

Lapsen oikeuksien viestinnän teema näkyy järjestöjen, valtion, kuntien, seurakuntien ja vapaa-ajan toimijoiden toiminnassa pitkin vuotta.

Huhtikuussa 2022 lapsille ja nuorille järjestetään kirjoituskilpailu, jossa kysytään lasten ja nuorten ajatuksia siitä, mitä turvallisuus on ja miten siihen voidaan vaikuttaa.

Marraskuisen teemaviikon järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu. Parasta Lapsille ry on osa viestintäverkostoa.

Viestintäverkosto tarjoaa kouluihin ja varhaiskasvatukseen oppimateriaalia ja keinoja turvallisuuden käsittelemiseksi ja turvallisuuden tunteen lisäämiseksi lasten lähiyhteisöissä.

Ilmoittaudu mukaan Lapsen oikeuksien viikolle!

Koulut, varhaiskasvatusyksiköt ja tapahtumajärjestäjät voivat ilmoittautua mukaan Lapsen oikeuksien viikon verkkosivustolla. Osallistuminen on ilmaista, eikä ilmoittautuminen sido mihinkään.

#OikeusTurvallisuutee #MunTurvallisuus  #SunTurvallisuus

Lue lisää Lapsen oikeudet -sivustolta