Järjestöuutiset
2.5.2016
Tällä viikolla postitetaan ensimmäiset lasten ja nuorten leirikirjeet. Joillakin leireillä haku on vielä käynnissä, mutta yksi asia on varma: leirien suosio ei ole laskenut.

Jokakeväinen keskustelu leireistä ja niiden tarpeellisuudesta on käynnissä. Viime viikolla eräs opettaja peräänkuulutteli kesäsiirtoloita takaisin (24.4.2016), tänään Helsingin Sanomat (2.5.2016) uutisoi, että yöleiri menettää suosiotaan.

Edullisia leirejä tarvitaan

Kokemuksemme perusteella yöleirien suosio ei ole laskenut. Joka vuosi kesäleiripaikkaa haetaan kauttamme 400–500 lapselle ja nuorelle.

Helsingin Sanomien jutussa kerrotaan, että kunnat vaihtavat yöleirejä päiväleireiksi mm. kustannus- ja kysyntäsyistä. Yöleirien järjestäminen on tosiaan kallista ja meidänkään leirimme eivät RAY:n tuesta huolimatta ole ilmaisia. Monelle perheelle leirimaksu (65–70 e/5 vrk) on liikaa, mutta onneksi pienituloisimmat perheet voivat saada viranomaisilta tukea leirimaksuun.

Kokemuksemme perusteella yöleirien suosio ei ole laskenut. 

Pääkaupunkiseudun lasten yöleireille kesä- ja heinäkuussa tuli hakemuksia niin paljon, että kaikille emme voi tarjota leiripaikkaa. Nuorten leirillä (13–15-v.) tilaa on vielä muutamalle, mutta lopetusuhan alla ollut nuorten leiri on tänä vuonna täyttynyt aiempaa paremmin.

Päiväleiri vs. yöleiri

On eri asia viettää katkeamaton leiriviikko yhdessä lapsi- ja ohjaajaryhmän kanssa kuin lähteä joka illaksi leiriltä kotiin. Molempia leirimuotoja tarvitaan. 

Parasta Lapsille Pietarsaaren osaston päiväleiri Hilperissä kesäkuussa vastaa juuri siihen päivähoitotarpeeseen, johon Helsingin Sanomien jutussakin kyseltiin ratkaisua.

”Eniten leirejä tarvitsevat eka-, toka- ja kolmasluokkalaiset, jotka tarvitsevat tekemistä vanhempien ollessa töissä. Tähän ikäluokkaan vetoavat päiväleirit enemmän”, tiivistää Helsingin nuorisoasiainkeskuksen toimittaja Ulla Paukku" (HS 2.5.2016)

Pietarsaarta lukuunottamatta tarjoamme 1–3.-luokkalaisille lapsille vain yöleirejä kesän ensimmäisellä viikolla. Nämä yöleirit pääkaupunkiseudun ja Oulun seudun lapsille ovat täyttyneet niin, että kymmeniä lapsia on jäänyt jonoon odottamaan peruutuspaikkoja.

Paikkakuntakohtaisia eroja

Voi olla, että pääkaupunkiseudun lapset eivät enää ole samalla tavalla kasvaneet leiriperinteeseen kuin edeltävät sukupolvet, mutta monilla paikkakunnilla leiriperinne elää edelleen vahvasti. 

Kaupunkilaislapsille tekee hyvää päästä veden ja metsän äärelle viettämään lomaviikkoa kavereiden ja turvallisten aikuisten kanssa.

Kaupunkilaislapsille tekee hyvää välillä päästä veden ja metsän äärelle viettämään viikkoa kavereiden ja turvallisten aikuisten kanssa.

Järjestömme monikulttuuristen perheleirien myötä luodaan myös ihan uudenlaista leiriperinnettä pääkaupunkiseudulle. Perheleireille haki tänä keväänä pelkästään pääkaupunkiseudulta 160 perhettä – paljon enemmän kuin meillä on tarjota leiripaikkoja.

Kohti kesää!

Monta huoletonta ja ihanaa leiriviikkoa on edessä tänäkin kesänä. Viiden viikon päästä alkaa paras vuodenaika: leirikesä!

Osalle lasten ja nuorten leireistä haku on edelleen käynnissä. Jos leirihakemus on vielä täyttämättä, katso lasten ja nuorten leirien ajantasainen tilanne.