Järjestöuutiset
22.8.2016
Miltä leiripäivä näyttää ohjaajan silmin? Hanna kertoo!

Hei, olen Hanna ja olin kesällä Parasta Lapsille -lasten leirillä leiriohjaajana. Kerron yhdestä päivästämme Koivuhaan Tarinaleirillä (17.–22.7.2016). Se on torstai, viimeinen kokonainen leiripäivä. Luvassa on pieni pintaraapaisu leirielämään ohjaajan näkökulmasta.

Torstai-päivä Koivuhaassa

8.00 Lasten herättäminen

Päivystäjillä on tässä välissä hyvä aika voidella leivät aamupalaa varten sekä tehdä päiväohjelma ilmoitustaululle vietäväksi. Minä olen tänään toinen päivystäjistä, ja se merkitsee lähinnä sitä että kelloa täytyy pitää silmällä ruokailujen valmisteluja varten.

Aamupalaleipien voitelua.Koivuhaassa eletään ”ruoasta ruokaan”, eli ruoka-ajat ovat ne jotka rytmittävät päivämme. Ne ovat myöskin ainoat kellonajat, mitkä merkitään päiväohjelmaan.

8.30 Aamupala

Päivystäjille kuuluu myös aamutuokion vetäminen leirillä. Aamupalan jälkeen päätän vetää lapsille vanhan kunnon Poro GP -leikin, jotta päästään hereille viimeistä leiripäivää varten. Leikimme koko porukalla myös ”suomalaista bussipysäkkiä”, lentävää hollantilaista sekä Afrikan tähteä. Afrikan tähti käynnissä. Ohjaajat ovat kaupunkeja, joiden välillä lapset siirtyvät kuin pelinappulat.Aamupäivä kuluu mukavasti vapaamman ohjelman parissa.

11.00 Lounas

Lounaan jälkeen vietämme ”siestaa”, eli luvassa on rauhallisempaa meininkiä. Essi-ohjaaja vetää salissa pari kierrosta jatka tarinaa -rinkiä. Sen jälkeen alamme valmistelemaan markkinoita iltapäivää varten.

Leiritaidetta esillä Koivuhaassa.14.00 Välipala 

Mango-appelsiini-ananasrahka vei jokaisen kielen mennessään, nam!

15.00 Kauan odotetut markkinat alkavat!

Lapset osallistuvat jokainen innokkaasti mukaan, ja aika vierähtää kierrellessä mm. hierontapisteillä sekä hellepäivänä tärkeillä juomapisteillä. Olemme saaneet koko leirin ajan nauttia lämpimistä keleistä, tänäänkin mittari näyttää n. 25 astetta.

Markkinoilla on tarjolla monenlaista mukavaa kaupan, kuten ilmaisia haleja. Lapset myyvät tuttuun tapaan myös esimerkiksi hamahelmitöitään sekä puutöitään. Ohjaajilta saa lisää ”Koivuhaan valuuttaa” tekemällä ohjaajien antamia pieniä tehtäviä.

Markkoinoilla voi käydä myös kampaajalla.16.30 Päivällinen, jonka jälkeen leirin toinen puhelintunti klo 17–18.

Puhelintunnin aikana ja sen jälkeenkin tunnelma Koivuhaassa on rauhallinen, ja aurinko lämmittää mukavasti pihalla touhutessa. Vilttien päällä nurmikolla askarrellaan mm. suodatinpussiruusuja sekä pelataan lautapelejä. Ennen iltapalaa ehdimme myös leikkiä pihaleikkejä.

Leiriläisiä Koivuhaan pihamaalla hellepäivänä.19.30 Iltapala

20.00 Leirijuhla!

Leirijuhlassa vallitsee hyvä henki, jokaiselle lapselle jaetaan pieni pussi poppareita viimeisen illan kunniaksi. Katsomme yhden leiriläisen tekemän hienon animaation hänen Youtube –kanavaltaan, jonka jälkeen laulamme yhdessä muutaman laulun yövalvojamme Matin kitaransoiton säestämänä. Lopuksi paljastamme leirin ”salaiset ystävät”, eli kuka on kirjoittanut kellekin leiripostia ensimmäisestä päivästä saakka.

Leirijuhlassa paljastetaan salaiset kirjeystävät.Julistamme, että huomenna lähtöpäivän aamuna on luvassa siivouskilpailu, ja ennen nukkumaanmenoa on aikaa siivota omaa huonetta tai aittaa ryhmän kanssa. Lapset ovat osittain siivonneet jo päivällä, joten melko nopeasti päästään kuitenkin iltaporinoiden ja satujen saattelemana nukkumaan.

Ohjaajien päivä venyy vielä hetkisen...

viimeisen iltapalaverin merkeissä, mutta lopulta mekin pääsemme nukkumaan ja Tarinaleiri hiljenee vielä viimeiseksi yöksi. 

Hanna Jäälinoja, vapaaehtoinen Parasta Lapsille ry

Teksti: Hanna Jäälinoja
Kuvat: Elina Rajala

PS. Puriko leirikärpänen? Lähde mukaan, lue lisää vapaaehtoisen ohjaajan tehtävästä!