Järjestöuutiset
7.8.2018
”Mä haluaisin järjestää leirillä pakohuoneen”, ehdotin Kotorannan lastenleirin suunnittelussa.

Leirinjohtaja Joni innostui tästä ideasta, ja niinpä suunnittelimme yhdessä leiriläisille pommihuoneen. Joni etsi lukittavia laatikoita, ja minä rakentelin erilaisia arvoituksia. Leirillä sitten rakennettiin huonetta yötä myöden.

Mutta mistä pommihuoneessa on oikein kyse? Pommihuone tai pakohuone on suljettu tila, mistä yritetään päästä pois yhteistyöllä älyä ja päättelykykyä käyttämällä. Leirin pommihuoneessa leiriläiset etsivät avaimia ja ratkoivat erilaisia tehtäviä saadakseen koodeja. Tehtäviä oli monenlaisia. Piti koota palapeli, päätellä annetuista kirjaimista niihin viittaavat tavarat ja laskea ne, etsiä tarinasta numeroita sekä lukea sekavasta koodista tietyt numerot annetulla avaimella. Mukana oli myös muutama hämäys sekoittamassa peliä. Tehtävistä saadut neljä koodia kirjattiin ylös paperille. Näistä neljästä koodista muodostettiin lopuksi koodiavaimella yksi koodi, jolla sai pommilaatikon auki.

Alun perin huone suunniteltiin siis lastenleirille. Lapset suorittivat huoneen noin 7–8 hengen ryhmissä, ja aikaa annettiin 45 minuuttia.

Kaikki olivat innoissaan, yhteistyö sujui hämmästyttävän hyvin, ja kaikki saivat pomminkin purettua.

Tosin huijausyrityksiäkin nähtiin, mutta niiltä ei varmaan voi ikinä välttyä! Joissain tehtävissä tarvittiin myös vähän antamiani vihjeitä, mutta se ei näyttänyt häiritsevän: kaikki lähtivät huoneesta onnistumisen hymyt huulillaan. ”Me saatiin se purettua!”

Koska pommihuone näytti olevan menestys, päätimme Jonin kanssa järjestää sen myös Pukkilan nuortenleirillä, johon kumpikin olimme menossa. Nuorille suunniteltiin muutama lisätehtävä ja hämäys sekä yksi lukittu laatikko lisää huonetta varten. Myös ryhmäkokoa pienennettiin kuuteen, ja aikaa vähennettiin 25 minuuttiin. Nuoret olivat aivan yhtä innoissaan pomminpurusta kuin lapsetkin. Vaikka tunteet vaihtelivat epätoivosta onnistumisiin, kaikki saivat pommin purettua hyvällä yhteistyöllä ja pienellä määrällä vihjeitä. Nuorten päättelykyky oli kerrassaan loistava!

Nuortenleirillä myös ohjaajat halusivat selvittää pakohuoneen.

Mikäs siinä, joten nuorten mentyä nukkumaan osa ohjaajista suljettiin takkahuoneeseen purkamaan pommia. Ohjaajilla meni enemmän aikaa kuin yhdelläkään nuorten ryhmällä, mutta saivat hekin lopulta laatikon avattua. Ja hauskaa selvästi oli!

Ryhmäyttämiskeinona pommihuone oli loistava: hauskaa (ja välillä epätoivoista) ongelmanratkaisua, jossa on pakko toimia yhdessä muiden kanssa. Lisäksi jokainen sai loistaa omilla vahvuuksillaan. Iälläkään ei tuntunut olevan merkitystä, vaan kaikki lapsista aikuisiin ratkoivat huoneen arvoituksia innoissaan. Pommihuone taisi siis onnistua tehtävässään ihan kiitettävästi!

 

 

Teksti ja kuvat: Tiina Palokankare