Järjestöuutiset
13.10.2016
Suomen Moneta, Teemu Selänne ja Finnish Flash ry järjesti 100 unelmaa -kampanjan. Kerätyillä varoilla toteutettiin lasten unelmia. Parasta Lapsille ry pääsi toteuttamaan kampanjan unelmia järjestämällä kaksi viikonloppuleiriä lapsille. Tässä terveiset Koivuhaan viikonlopun leiriohjaajalta Essiltä!

Minusta on aina mahtavaa, kun leirillä on teema. Tälle leirille teema tuli luontevasti 100 unelmaa -kampanjasta: unelmat!

Jo leiriä suunnitellessa mietimme, millä kaikilla tavoin lasten unelmat voisi tehdä näkyviksi leirillä ja miten unelmien parissa olisi luontevaa työskennellä.

Mietimme, että vaatii paljon rohkeutta jakaa unelmansa sellaisten ihmisten kanssa, joita ei ole ehkä koskaan aiemmin tavannut. Toisaalta leiri irrottaa ihmisen arjesta, joten mikä olisikaan parempi paikka tutkiskella unelmia kuin leiriympäristö?

Mitä ovat unelmat?

Ilman unelmia emme näkisi arjen harmautta pidemmälle. Ilman unelmia emme kasvaisi ja kehittyisi. Unelmoiminen vaatii uskallusta. Unelmat kertovat siitä, kuka olemme ja mitä haluaisimme olla. Mikä meitä kiinnostaa ja mikä on meille tärkeää?

Ensimmäisenä iltana pyysimme lapsia kirjoittamaan paperille unelmiaan. Lasten unelmat liittyivät tulevaisuuteen, menestykseen ja taitoihin, mutta myös perheeseen ja muiden ihmisten onneen.

Lasten unelmat olivat hienoja! Lapsilla on taito unelmoida, taito toivoa ja uskoa.

Lauantaina taiteiltiin unelmista näkyviä

Nukuimme yön yli ja seuraavana päivänä työstimme unelmia lisää. Koivuhaasta löytyy paljon erilaista materiaalia ja ohjaajilta paljon erilaisia taitoja.

Maalasimme unelmia paperille akryylimaaleilla ja kasvoille kasvoväreillä, kirjoitimme, juttelimme. Yhdessä työpajassa syntyi myös uskomattoman hieno ja mukaansatempaava laulu, jonka kuulimme illalla poikaköörin esittämänä ja kitaran säestämänä. Vau!

Vaikka leiri oli unelmaleiri, teimme toki asioita myös teeman ulkopuolelta.

Askartelua, leipomista, puutöitä, satutuokio ja heijastinsuunnistusta

Ohjelmassa oli hamahelmitöitä, teeleipien leipomista, puutöitä, rentoutumishetkiä, satutuokio, leikkejä ja suursuosikiksi noussut Pokémon-jahti.

Koivuhaan kesäleirillä tehdyt hienot laminoidut Pokémon-hahmot pääsivät koristamaan heijastinsuunnistuksen rasteja. Heijastinsuunnistuksessa pareille oli 2 minuuttia aikaa, yksi taskulamppu ja tehtävänä löytää mahdollisimman monta heijastimilla merkittyä Pokémon-rastia. Mikä menestys! Tällaista ei voisi toteuttaa kesäleireillä, koska Oulun kesä on liian valoisa.

Lapsilta tulisi useamminkin kysyä, mistä he unelmoivat.

Leiri oli mielestäni oikein onnistunut ja unelmat olivat hyvä teema. Oli mahtavaa nähdä, kuinka lasten unelmat heräsivät eloon.

Oli myös mukavaa keskustella lasten kanssa heidän unelmistaan ja kannustaa tavoittelemaan niitä. Ohjaajana huomasin, että lapsilta tulisi useamminkin kysyä, mistä he unelmoivat. Tämä tuo ohjaukseen aivan erilaista perspektiiviä.

Unelmat kertovat meistä ihmisinä paljon ja leiri on loistava ympäristö miettiä unelmia, kun ollaan irti arjesta.

Teksti: Essi Yli-Korpela, kuvat Anna-Kaisa Parviainen