Pateniemi

Tervetuloa Parasta Lapsille Pateniemeen!

Parasta Lapsille Pateniemen yhdistys järjestää toimintaa lapsiperheille Rajakylässä.

Pateniemen yhdistys on perustettu vuonna 1954 ja se on osa valtakunnallista Parasta Lapsille ry:tä. Parasta Lapsille ry on lastensuojelujärjestö, joka on keskittynyt ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön.
Toimintamme perustuu vapaaehtoistyöhön.

Pateniemen yhdistys järjestää iltaryhmän lapsiperheille syys- ja kevätkaudella. Olet lämpimästi tervetullut mukaan, ota rohkeasti yhteyttä!

Iltaryhmä Ruiskukan päiväkodissa

Hyvää alkavaa kevätkautta! 

Parasta Lapsille Pateniemen yhdistyksen iltaryhmätoiminta alkaa jälleen:

  • ke 7.2. klo 18–19.30 Rajakylässä, Ruiskukan päiväkodissa (Ruiskukkatie 12, käynti pääovesta). Kausi päättyy ke 15.5.2024. Muutoin joka keskiviikko, paitsi talvilomaviikolla ke 6.3. ja vapun päivänä ke 1.5.
  • Iltaryhmä on suunnattu perheille, joissa on alle kouluikäisiä lapsia.
  • Lapsi tulee toimintaan vanhemman tai huoltajan kanssa. Iltapala tarjotaan, toiminta on maksutonta!
  • Lisätiedot ja tiedustelut: Iltaryhmävastaava, Tiina Salmijärvi, 040 417 6417

Lämpimästi tervetuloa sekä uudet että vanhat perheet!

Iltaryhmän sisältö

Iltaryhmä tarkoittaa ohjattua kerhotoimintaa, jossa puuhaillaan yhdessä, leikitään, askarrellaan, pelataan ja leivotaan.

Aluksi toimintaa järjestettiin Rajakylän ja Toppilan kaupunginosissa vuodesta 2002 lähtien. Iltaryhmätoiminnan suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat alusta lähtien vapaaehtoiset, mutta heidän tukenaan oli aluksi ammattitaitoiset perhetyöntekijät, jotka myös olivat osittain läsnä iltaryhmässä Ankkuri-hankkeen päättymiseen asti (2005). Tämän jälkeen toimintaa on järjestetty täysin vapaaehtoisvoimin. Toppilan iltaryhmä jouduttiin tässä vaiheessa (2005) lopettamaan (vapaaehtoisten määrä ei olisi riittänyt kahden iltaryhmän pyörittämiseen), lisäksi Rajakylässä toiminta oli ollut tuolloin Toppilaa aktiivisempaa.  

Oulun kaupunki on tarjonnut yhdeksän toimintavuoden aikana maksuttomat tai hyvin edulliset tilat iltaryhmän käyttöön. Iltaryhmätoimintatiloina ovat olleet päiväkoti Metsämarja ja Meri-Toppilan päiväkoti ja viimeisten vuosien aikaan Talvikkipuiston tilat, joka on koululaisten iltapäiväkerhopaikka Tervakukkatien päässä. Kaupunki on antanut iltaryhmätoiminnan käyttöön myös Talvikkipuiston keittiön, kaappitilaa,  askartelu- ja piirrustusvälineet ja iltapalatarvikkeet ja myös kaikki leikkivälineet, joita tilassa on.

Iltaryhmässä kaivataan uusia vapaaehtoisia, joten tule mukaan! Ota yhteyttä: iltaryhmävastaava Tiina Salmijärvi, katso yhteystiedot.

Iltaryhmätoiminta palkittiin joulukuussa 2009

Parasta Lapsille Pateniemen yhdistyksen iltaryhmätoiminnalle myönnettiin joulukuussa 2009 Vares-hankkeen toimesta palkinto ansiokkaasta vapaaehtoistoiminnasta. Vares-hanke kehittää Oulussa ja Oulun seudulla vapaaehtoisille suunnattua virkistystä ja palkitsemiskäytäntöjä. Hankkeen tarkoituksena on tehdä vapaaehtoistoimintaa tunnetuksi. Vuoden vapaaehtoisen valinnasta vastasi toimikunta, joka tehtyjen esitysten pohjalta päätyi palkitsemaan vuonna 2009 viisi erilaista vapaaehtoistoimintaa toteuttavaa tahoa. Palkitut edustivat mahdollisimman monipuolisesti ja laajasti koko vapaaehtoiskenttää, aluetta, erilaisia kohderyhmiä ja toimijoita. Palkinto luovutettiin vapaaehtoistoiminnan pääjuhlassa Pohjankartanossa 3.12.2009.

Toiminta käynnistyi syksyllä 2002 osana Ankkuri-perheprojektia, joka toteutettiin Oulun kaupungin ja Parasta Lapsille -järjestön yhteistyönä. Projektin yhtenä toimintamuotona oli iltaryhmätoiminta. Toimintaa on järjestetty koko ajan vapaaehtoisvoimin.

Retkitoiminta

Parasta Lapsille Pateniemen yhdistys on järjestänyt lapsille ja lapsiperheille retkitoimintaa jo 1980-luvulta lähtien. 1980–1990-luvuilla retkitoiminta oli pääasiassa kouluikäisille lapsille suunnattua ja ohjattua luonnossa liikkumista ja vaeltamista. Oulusta lähdettiin esimerkiksi pienelle karhunkierrokselle ja Koroumalle. 2000-luvulla retkitoimintaa on järjestetty 1–2 kertaa vuodessa pääasiassa iltaryhmätoiminnassa mukana oleville perheille ja heidän alle kouluikäisille lapsilleen. Olemme käyneet perheiden kanssa esimerkiksi Pihkalan maatilamatkailukohteessa, Escurialin eläinpuistossa, Potnapekka-retkellä, Tietomaassa, lasten- ja nuorten elokuvafestareilla sekä lasten ja nuorten teatteripäivillä ja HopLop-sisäliikuntapaikassa. Tule sinäkin mukaan! Retkitoiminnasta tiedotamme ajankohtaista-sivuilta.

Olemme järjestäneet vuosien varrella useita lastenjuhlia ja -tapahtumia. Syksyllä 2009 järjestimme Honkapirtillä Pateniemessä lastenjuhlan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Mukana oli noin 200 lasta ja aikuista kesäleireiltä ja iltaryhmätoiminnasta sekä lähialueen lapsiperheistä. Tilaisuudessa esiintyi mm. Stella-pelle, Oulun tähtisirkus sekä taikuri Simo Aalto.

Yhdistyksen historia

Parasta Lapsille Pateniemen osasto on perustettu lasten, nuorten ja lapsiperheiden aseman parantamiseksi. Oulun kaupungissa Parasta Lapsille -paikallisyhdistyksenä toimii itsenäinen Parasta Lapsille Pateniemen osasto ry. Osaston toimintaa ohjaavat Parasta Lapsille -järjestön toiminta-ajatus ja säännöt. Toimintaa on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1954 lähtien vapaaehtoisten voimin. Yhdistyksen perustivat työnjohtajan vaimo Martta Liimainen, kirvesmiehen vaimo Martta Kuosmanen ja työmiehen vaimo Anna Penttilä.

Tuolloin 1954 sääntöjen mukaan

osaston tarkoituksena oli edistää lastensuojelua ja -huoltoa siten pyrkien luomaan lapsille suotuisat kehitysmahdollisuudet ja tukemaan koteja niiden kasvatustyössä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi osasto harjoittaa valistustoimintaa järjestämällä luentoja, kursseja ja esitelmiä ym. tilaisuuksia lastensuojelun ja terveydenhoidon sekä raittius-, kasvatus- ja kansansivistystyön alaan kuuluvista aiheista, ylläpitää lastenkoteja ja muita lastenhuoltolaitoksia sekä järjestää lapsille mahdollisuuksia terveyttä edistävään virkistykseen 

Toimikuntatyö

Jotta voisimme järjestää laadukasta iltaryhmä-, kesäleiri- ja retkitoimintaa oululaisille lapsille ja lapsiperheille tarvitaan yhdistystoimintaa, joka vastaa toiminnan suunnittelusta, toteuttamisen koordinoinnista ja arvioinnista. Ilman toimikunnan työpanosta mikään toimintamuoto ei olisi mahdollinen.

Toimikunta kokoontuu syys- ja kevätkaudella kerran kuukaudessa, jokaisen kuukauden viimeisenä maanantaina Suvikulmassa Pateniemessä. Kokoukset ovat avoimia kaikille toiminnastamme kiinnostuneille. Toimikunnan tärkeimpänä tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät edellytykset osaston toiminnalle ja hankkia rahoitusta toiminnalle. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa toiminnan suunnittelua (mm. toimintasuunnitelma ja talousarvio) ja arviointia (mm. toimintakertomus ja tilinpäätös).

Toimikunnan alaisuudessa toimii aktiivisesti  iltaryhmätoimintaryhmä. Tarpeen mukaan toimivat myös tiedotus-, varainhankinta- ja virkistystyöryhmät.

Vuonna 2024 toimikuntaan kuuluvat Sini Leinonen (pj), Tiina Salmijärvi (sihteeri), Sirpa Pesonen, Pekka Tanskanen, Outi Löfgren, Teijo Klemettilä, Julia Valkola ja Eila Melamies.

Kesäleirit

Vuosikymmenten ajan kesäleiritoiminta oli yhdistyksemme keskeisin toimintamuoto.

Leirit tarjoavat elämyksiä, turvallisia olosuhteita ja mahdollisuuksia uusien ystävien kohtaamiseen sekä ryhmässä toimimiseen. Leireillä on joka päivä sekä järjestettyä ohjelmaa että vapaa-aikaa. Kaikilla leireillä leikitään ja pelataan, askarrellaan, saunotaan ja uidaan. Jokaista päivää rytmittää viisi yhteistä ateriahetkeä. Leirin päätyttyä ovat vieraat kasvot muuttuneet tutuiksi ja alun jännitys hauskoiksi muistoiksi.

2000-luvullakin haluamme tarjota virkistystä ja lepoa ennen kaikkea niille lapsille ja nuorille, joilla muutoin on vähän mahdollisuuksia lomatoimintaan. 2017 lähtien Koivuhaan leirien organisointi ja käytännön toteutus on Parasta Lapsille ry:n vastuulla. Lue lisää leireistä Leirikeskus Koivuhaassa.

Yhteystiedot

Sini Leinonen
puheenjohtaja
siniteppola123(a)gmail.com

Tiina Salmijärvi
sihteeri, iltaryhmätoimintavastaava
040 417 6417
tisalmij(a)gmail.com