Järjestöuutiset

Etusivu > Järjestöuutiset > Sano ääneen -foorumista vinkkejä kuulluksi tulemiseen leirillä

Sano ääneen -foorumista vinkkejä kuulluksi tulemiseen leirillä

Syksy on jo loppupuolella ja talvi häämöttää edessä. Kolme leiriä takana ja viimeiseen on vielä hetki aikaa. Innolla odotan, mitä viimeiseen leiriin mahtuu mukaan – paljon suunnitelmia ja ideoita kyllä on.  

Olen leirivastaavan pestin ohella tehnyt muitakin yhteisöpedagogiopintoihini liittyviä hommia järjestössä.  

Olen ollut aktiivinen somevaikuttaja, mikä on ollut minulle uutta. Huomasin jo heti alussa, että somessa aktiivinen kommentoiminen oli vähäistä. Mietin, miten saataisiin asiaan muutos, kun koordinoijamme Milla luki ajatukseni ja lähestyi minua ratkaisulla.  

Aloimme työstää Millan ja Hannan kanssa Hyvin sanottu -hankkeen lasta, jonka nimeksi tuli Sano Ääneen. Kuten aktiivisemmat some-seuraajat ja blogin lukijat ovat huomanneet, syksyn aikana on pidetty kaksi avointa keskustelufoorumia Hyvin sanottu -hankkeen ja Erätauko-säätiön menetelmien ja teoriataustan avustuksella. 

Ensimmäisessä keskustelufoorumissa aloitimme vapaan keskustelun järjestön arvoista (moninaisuus, luotettavuus, yhteisöllisyys, kestävä kehitys). Foorumin osallistujamäärä yllätti meidät positiivisesti! Oli hienoa nähdä foorumissa järjestön työntekijöitä, kuin myös vapaaehtoisia ohjaajia. Tematiikka vaikutti kiinnostavan kaikkia, jokainen pääsi kertomaan pienryhmissä, miten arvot näkyvät järjestön toiminnassa.  

Toisen foorumin tavoitteena oli ideoida jo käytännön tasolle asti menetelmiä kuulluksi tulemiseksi leireillä. Oli aivan huikeaa nähdä, että siinä onnistuttiin! Tämä foorumi oli täysin avoin kaikille ja pienryhmätyöskentelyn jälkeen saimme konkreettisia työkaluja, ideoita, menetelmiä, kokemuksia, tuntemuksia, vinkkejä ja vaikka mitä muuta. Tarkoitus on käyttää näitä kevään koulutuksissa ja järjestön toiminnassa yleisesti.  

Itse koin, että tämä antoi JO nyt minulle eväitä leireille. Foorumin teema miellytti erityisesti, koska edellisen leirin palautteessa yksi lapsista kertoi, että ei ollut tullut kuulluksi. Kysyin asiasta tarkemmin, hän koki, että ohjaaja ei kuunnellut, kun hänellä oli asiaa. Seuraavalla leirillä otin jo heti käyttöön vinkkejä, jotka tuli foorumista.  

Foorumin vinkit

  • Vinkki nro 1. Kohtaa lapsi sillä hetkellä, kun hänellä on asiaa, vaikka sinulla ei ole aikaa kuunnella. Voit myöhemmin palata asiaan.  
  • Vinkki nro 2. Keksi hiljaisille lapsille pientä tekemistä ohjaajan kanssa, tarjoa heille mahdollisuus tulla kuulluksi.  
  • Vinkki nro 3. Tunnematto; meillä se toteutui niin, että leirin lopussa kaikki leiriläiset menivät fyysisesti seisomaan johonkin kohtaa janaa. Janalla oli kaksi päätä, yksi oli onnistunut leiri ja toinen epäonnistunut. Jokainen sai myös vuorollaan kertoa, mikä leirissä oli kivaa, mitä haluaisi kehittää ja kokiko, että tuli kuulluksi.  
  • Vinkki nro 4. Idealaatikko. Tämä on meillä ollut mukana jokaisella leirillä, huipputyökalu, jolla saadaan jokaisen ääni kuuluviin.  

Vinkkejä oli paljon lisää ja otan seuraavalle leirille uusia mukaan. Miten onnellinen olinkaan, kun huomasin, että saimme jo näin lyhyessä ajassa tulosta ja käytännön ideointia foorumeista.

Jo nämä, mitkä otin käyttöön edellisellä leirillä, auttoivat saamaan jokaisen lapsen äänen kuuluviin. 

Somemaailmassa myös huomasin, että pientä aktivointia tapahtui. Se on pieni alku, jota pääsemme jatkamaan keväällä. Olisi hienoa nähdä konkreettisesti, miten jokaisen tulevan foorumin jälkeen saamme meidän arvoja käytäntöön, vinkkejä, turvaa, kuuluvuutta, näkyvyyttä ja aktiivisuutta somessa!  

Olen onnekkaassa asemassa todistamassa, miten avoimen keskustelun kautta saan apua ideointiin ja voin kuulla ohjaajan, perheen tai ulkopuolisen mielipiteen ja saan sen viedä vielä suoraan leiritoimintaan! Kuinka huippua!  

En usein tapaa aloitteita, jossa arvot tuodaan näin selkeästi osaksi toimintaa, missä aloite lähtee kaikilta ja päätyy kaikille.

Ida Tsatloglou

Rovaniemen lasten Aikaa Ilolle -leiriin leirivastaava ja yhteisöpedagogiopiskelija. Minulle on tärkeää lasten hyvinvointi ja luontoyhteyden eheyttäminen, koen vahvuutenani myös ryhmän yhteen tuomisen. Jokainen lapsen hymy tuo minua lähemmäksi päämäärääni! Tykkään liikkua luonnossa, uida ja herkutella. Varoitus! Puhun ja nauran myös aika paljon.