Järjestöuutiset

Etusivu > Järjestöuutiset > 10 + 1 pointtia kiusaamisesta – Sano ääneen! Parasta Lapsille -foorumin antia

10 + 1 pointtia kiusaamisesta – Sano ääneen! Parasta Lapsille -foorumin antia

Vuoden ensimmäinen Sano ääneen! Parasta Lapsille –foorumi järjestettiin 1.3.2022. Keskustelun aiheena oli tällä kertaa kiusaaminen. Aihe on vakava ja myös vaikea, mutta saimme aiheesta aikaiseksi mielenkiintoisen keskustelun. Foorumissa katsoimme yhdessä animaation, jossa oli esitetty yhdenlainen kiusaamistilanne. Animaation pohjalta keskustelimme muun muassa kiusaamiseen puuttumisesta ja sen ennaltaehkäisystä. Keskustelu oli osa järjestömme osallistumista Ylen Hyvin sanottu -hankkeeseen.

Tässä koottuna kymmenen plus yksi pointtia keskustelusta:

  1. Kiusaamiseen puuttuminen on aina aikuisen vastuulla.
  2. Kiusaamisen huomaaminen vaatii aikuiselta aktiivista läsnäoloa. Luodaan lapsille mahdollisuuksia onnistua, nähdään hyvä lapsissa ja sanoitetaan hyvää lapsille.
  3. Kuuntelemisen taito on tärkeää. Kuunnellaan herkällä korvalla lapsia ja nuoria.
  4. Yhteiset ryhmäytymisleikit auttavat yhteishengen synnyttämisessä sekä auttavat kaikkia pääsemään mukaan toimintaan. Foorumissa tuli esille mukava ryhmäytymisleikki, lakanaleikki. Siinä ryhmä jaetaan kahtia ja ryhmien väliin asetetaan lakana. Jokainen vuorollaan istuu lakanan edessä, kummallakin puolella yksi lapsi tai nuori. Lakana lasketaan alas, ja lapsen tulee sanoa edessä istuvan lapsen nimi. Se kumpi ehtii ensin, jää omalle puolelle, ja toinen siirtyy toiselle puolelle. Jatketaan niin kauan, että kaikki ovat toisella puolella. Tässä leikissä opitaan hauskalla tavalla muiden nimiä.
  5. Erikokoiset ryhmät auttavat ystävystymisessä. Kaveri voi löytyä, kun puuhastellaan yhdessä isossa ryhmässä, toisen kanssa kahdestaan pelatessa tai pienessä ryhmässä askarrellessa.
  6. Lasten kanssa on keskusteltava kiusaamisesta. Meidän aikuisten tehtävänä on opettaa kaveritaitoja ja kertoa, miten toisia kohdellaan sekä kannustaa kertomaan kiusaamisesta luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle. Meidän pitää opettaa ja rohkaista lapsia ja nuoria vastustamaan kiusaamista.
  7. Aikuiset toimivat roolimalleina. Meidän on näytettävä omalla toiminnallamme esimerkkiä , miten muita ihmisiä kohdellaan. Positiivisen esimerkin voima on valtava. Nähdään ja sanoitetaan hyvää lasten kuullen myös aikuisissa.
  8. Kiusaamisella voi olla pitkäkestoisia, haitallisia vaikutuksia lapsen elämään. Kiusaamiseen pitää puuttua heti, jotta se ei jatku.
  9. Lapsen kokemusta on aina kuunneltava, vaikka aikuisen silmiin ja korviin jokin tilanne ei vaikuttaisikaan kiusaamiselta.
  10. Kiusaamisen ennaltaehkäisy on pitkäjänteistä työtä, johon jokaisen lasten ja nuorten kanssa toimivan täytyy sitoutua. Yhteisten pelisääntöjen laatiminen yhdessä lasten ja nuorten kanssa sekä yhteisöllisyyden vahvistamiseen ja ryhmäytymiseen panostamalla sekä kiusaamisesta puhumalla voidaan päästä jo pitkälle.

+ 1: Kaikkien kanssa ei tarvitse olla paras kaveri, mutta kaikkia tulee kohdella kunnioittavasti.

Suurkiitos kaikille foorumiin osallistuneille!

Parasta Lapsille ry jatkaa aiheen parissa keväällä. Järjestämme kaksi aiheeseen liittyvää koulutusta. Kohdataan kaikki! Vanhemmat osaksi perhetoimintaa –koulutus on tulossa 10.3. Koulutuksessa pohditaan muun muassa yhteisöllisyyttä ja osallisuuden lisäämistä. Maaliskuun lopulla 31.3. järjestämme yhdessä Yhteiset Lapsemme ry:n ja Niceheartsin kanssa koulutuksen: Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen vapaaehtoistyössä. Lämpimästi tervetuloa koulutuksiin!

Christina Nenonen

Hei! Olen sosionomi ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori. Aikaisemmin olen työskennellyt muun muassa nuoriso-ohjaajana ja varhaiskasvatuksen opettajana sekä kouluttajana. Parasta Lapsille on miulle tuttu ja rakas järjestö myös vapaaehtoistoiminnan kautta. Vapaa-ajallani harrastan ulkoilua, taiteita sekä vapaaehtoistöitä lapsen oikeuksien puolesta. Miun lempijuttuja ovat myös leffojen kattelu, ystävät ja suklaa