Blogi

Etusivu > Blogi > Leireiltä lähtee aina kokemuksia rikkaampana

Lapset rannalla syksyllä

Leireiltä lähtee aina kokemuksia rikkaampana

Olen tiennyt jo yläasteikäisenä haluavani kieltenopettajaksi ja pohdin erilaisia vaihtoehtoja, josta kerryttää kokemusta lasten ja nuorten parissa työskentelystä. Yhtenä aamuna päätin ottaa yhteyttä Parasta Lapsille -järjestön koordinaattoriin ja melko nopeasti istuinkin jo bussissa kohti ensimmäistä leiriä.

Ensimmäinen leiri jännittikin huimasti, sillä en koskaan ennen ollut toiminut leiriohjaajana. Päässä vilisi stressintäyteiset ajatukset siitä, osaanko todella ottaa ohjaajan roolia tai kykenenkö edes leiriohjaajaksi. En kuitenkaan lähtenyt leirille aivan tyhjin käsin, sillä kokemusta löytyi entuudestaan kouluavustajan roolista sekä tietenkin omista opinnoistani. Päätökseni on selvästi ajautunut oikeaksi, sillä kuluvan vuoden aikana olen ollut mukana kolmella lasten- ja perheiden kesäleirillä sekä Näe hyvä mussa -toiminnassa viime syksynä sekä tämän kevään.

Leireillä pääsee toimimaan huipputiimissä, jossa on paljon erilaisia persoonia, joilta oppia uutta. Ohjaustaitojen lisäksi leireiltä saa kokemusta suunnittelusta ja organisoinnista sekä pääsee kehittämään omia vuorovaikutus- ja ryhmänohjaustaitoja. Parasta on, että pääsee käyttämään juuri niitä omia vahvuuksia, mutta kokeilemaan myös sellaista, joka saattaa olla oman mukavuusalueen ulkopuolella.

Leirit ovat täydellinen tilaisuus haastaa itseään ja hakeutua sellaisiin tilanteisiin, jossa haluaa kehittyä.

Paljon uutta oppii kuitenkin myös lapsilta. Monet ovat kiinnostuneet sellaisista asioista, mistä minulla ei välttämättä ole kuin hippunen tietoa ja monilta leireiltä olenkin lähtenyt paljon viisaampana.

Leiriohjaajana toimimisesta on ollut erittäin paljon hyötyä varsinkin omissa opinnoissani. Monien leirien jälkeen olen ollut täynnä luovuutta ja inspiraatiota kaikesta, mitä pystyn tuoda myös koulumaailmaan. Näe hyvä mussa -leirien myötä olen perehtynyt enemmän myös positiiviseen pedagogiikkaan, hyvän näkemiseen muissa. Havainnoidaan hyviä hetkiä ja tekoja leireillä ja opetellaan sanoittamaan näitä myönteisiä tunteita itselle ja muille. Mahtavaa on ollut nähdä, miten suuri vaikutus näillä leireillä lapsiin voi olla.

Samalla tavalla positiivista pedagogiikkaa tulisi hyödyntää koulumaailmassa. Lapsen aito kohtaaminen, kuunteleminen ja se, että nähdään heidän vahvuudtensa ja sanoitetaan osaamisensa. Monelle lapselle pieninkin kehu tai hetki aikuisen kanssa voi olla sellainen, jonka hän tulee muistamaan aina.

Näe hyvä mussa -leireillä kohtaamme myös omat tiimiläiset vahvuuksineen ja osaamisineen. Leirien ansiosta olenkin oppinut sanoittamaan omia vahvuuksiani ja pohtimaan millaisia taitoja haluaisin kehittää tai oppia kokonaisuuden aikana.

Kevääni on ollut työntäyteinen: Omat opinnot, työt, opetusharjoittelu, kandin kirjoittelu sekä kevään Näe hyvä mussa -toimintaan osallistuminen. Koen kuitenkin, että olen saanut leireiltä niin paljon itselle, etten pystynyt sanomaan ei, kun minua kysyttiin jatkamaan myös keväällä. Vaikka leireillä on paljon hulinaa ja tekemistä ja sunnuntaina kotiin tullessa on aivan puhki, jää viikonlopusta valtava ilo. Leireille mennessä saan laittaa omat koulutehtävät ja stressitekijät hetkeksi sivuun ja nauttia leirielämästä ja yhdessä tekemisestä.

Kannustan kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan leiritoimintaa. Itselleni leirit tuottavat paljon iloa ja onnea sekä antaa varmuutta siitä, että opiskelen oikealla alalla.


Sannamari Jokisaari, vapaehtoinen leiriohjaaja