Blogi

Etusivu > Blogi > Leirijakson aloittaminen jännittää isoja ja pieniä

Leiriläiset pompottelevat palloja Koivuhaan pihalla

Leirijakson aloittaminen jännittää isoja ja pieniä

Koivuhakaan kokoontui elokuun viimeisenä viikonloppuna 17 lasta viiden ohjaajan kanssa Näe hyvä mussa
-leirikokonaisuuden aloitusviikonloppuun. Leiriläisissä oli paljon toisilleen vieraita lapsia ja monia sellaisiakin, joilla ei ollut ennestään minkäänlaista aiempaa leirikokemusta. Aikuisissakin oli useampi Parasta Lapsille
-keltanokka, joten paljon oli uutta käytäntöä, uusia kasvoja ja jännitystä ilmassa!

Uuden yhteisön luominen alkaa tutustumisesta. Aluksi näkee vain joukon vieraita, joille on rintaan teipillä kiinnitetty etunimi. Siitä alkaa tutustuminen ja yhteisten merkitysten ja muistojen luominen. Kahden päivän kuluttua on vaikea uskoa, ettei aiemmin tiennyt näiden ihmisten olemassaolosta mitään, niin monia tilanteita on jo ehtinyt yhdessä viikonlopussa syntyä.

Aiemmin merkityksettömät nimet paperilla ovat muuttuneet tärkeiksi ja tutuiksi lapsiksi ja aikuisiksi.

Yhteisö syntyy turvallisuuden tunteen ympärille

Saan olla sellainen kuin olen ja minua kohdellaan täällä niin kuin olisin kuka tahansa näistä muista. Olen yhtä arvokas, olen yhtä odotettu ja saan osallistua kaikkeen siihen, mihin muutkin. Yhdessä sovitaan säännöt, joita sitoutuvat noudattamaan aikuiset ja lapset. Leiriläiset voivat luottaa siihen, että aikuinen puuttuu sääntöjen rikkomiseen.

Koivuhaan leirillä sääntöjä on kolme; pysytään yhdessä, pidetään kavereista huolta ja pidetään hauskaa.

Pieni määrä ohjeita kätkee sisälleen hyvin toimivan, turvallisen yhteisön rakennuspalikat.

Leirillä vallitsee struktuuri, joka toistuu leiristä toiseen. Säännöllisen ruokailun merkitystä ei voi liikaa korostaa. Fyysistä aktiivisuutta on usein leirielämässä kotielämää enemmän, ja nälkäkin saattaa yllättää. Turvallisuutta lisää sekin, että voi aikataulusta katsoa seuraavan ruokailuajankohdan.

Yhteinen tekeminen toisten lasten kanssa ilman puhelimia on monelle uusi kokemus. Leirlllä sellainen on mahdollista, koska puhelinaikaa on tämän syksyn viikonloppuleirillä yhden kerran 20 minuutin ajan. Leirillä voi huomata, että kaikenlaista tekemistä löytyy ja voi toisten kanssa keksiä, kun nopeaa mielihyvää ja virikettä ei ole laitteiden muodossa saatavilla. Se muuten tekee aikuisellekin hyvää!

Nukkumaanmenohetki jännittää monia kokemattomia leiriläisiä

Rohkeus on koetuksella, kun peiton alle pitää kaivautua ilman omaa, tuttua aikuista. Mutta leiriläiset nukahtavat turvallisesti huoneesta vastaavan aikuisen ollessa lähellä niin kauan, että kaikissa sängyissä kuorsataan. Usein uni kaappaa mukaansa pelättyä nopeammin, kun takana on paljon touhuamista.

Onnistumisen kokemuksia syntyy jo siitä, että on rohkaistunut tulemaan mukaan

Leiri on siis pieni oma maailmansa, jossa on omat lainalaisuutensa ja yhdessä luodut säännöt. Olosuhteisiin totutteleminen saattaa ottaa aikansa, mutta onnistumisen kokemuksia syntyy jo siitä, että on rohkaistunut tulemaan mukaan. Leirillä voi saada arvokkaan kokemuksen siitä, että pystyy hyppäämään ihan ennen kokemattomaan juttuun ja selviytymään hengissä hienosti.

Sellaiset muistot kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Leiripedagogi Kati Talvitie