Blogi

Etusivu > Blogi > Kohtaaminen

Lapset halaamassa leiriohjaajaa

Kohtaaminen

Elämässä ja arjessa yksi merkityksellisempiä asioita on tulla kohdatuksi omana itsenään. Sillä on väliä, kuinka me kohtaamme toisemme, oltiin sitten bussissa, kaupan kassalla tai työpaikalla. Kohtaaminen lisää merkityksellisyyden tunnetta meissä jokaisessa. Kohtaaminen on aitoa läsnäoloa. 

Viime aikoina maailma on mennyt aika isosti ”etäilyksi”.  Teams-kokouksia järjestetään ja ne ovat hyvinkin aikataulutettuja. Jääkö siellä aikaa kysyä ”Mitä sulle kuuluu?” Kohdataanko niissä hetkissä, katsotaanko silmiin ja hymyillään? Koetaanko aitoa läsnäoloa ja kiinnostusta toista ihmistä kohtaan?  

Leireille tullaan kohtaamaan muita samaan tilaan ja paikkaan.

Toiveena on kohdata muita, joilla on samanlainen elämäntilanne tai saada saman ikäisiä kavereita. Niin lasten kun perheiden leireillä jokainen toivoo tulla kohdatuksi, nähdyksi ja kuulluksi.  

Leiritoiminnassa ohjaaja luo kohtaamisen hetkiä. Hän rakentaa siihen tarvittavaa luottamusta ja avaa tilaa kohtaamiselle.  Usein leiriohjaajia askarruttaakin, kuinka tarjota leiriläiselle sen tunne ja kokemus, että hän on tullut kohdatuksi.  

Olen pitänyt leiriohjaajille Kohdataan kaikki -koulutuksia. Näissä on yhdessä oivallettu, että kohtaamisia ei voi suorittaa valmiin ohjekirjan mukaan. Jokainen kohtaaminen on aina omanlaisensa ja siinä on juuri se ihana lohdullisuus, että ei kohtaamisia voi eikä tarvitse etukäteen harjoitella. Kohtaamisen hetkiä tulee aina uusia ja niissä jokaisessa saa uuden mahdollisuuden tulla kohdatuksi sekä kohdata toisen. 

Haluankin rohkaista uskaltautumaan uuteen tilanteeseen uusien ihmisten kanssa. Pysähdy hetkeksi miettimään, miten itse haluaisit tulla kohdatuksi.   

  • Tutustu: Ole kiinnostunut, kysy rohkeasti kuulumisia. Ole sopivasti utelias. Rohkeutta on olla itse avoin ja luottavainen. Oman jännityksen tai epävarmuuden ääneen sanominen voi helpottaa myös toisen oloa ja tunnetta. Ollaan yhdessä ja hei kohdataan toisemme.  
  • Tunnista: Havainnoi ja seuraa, huomioi ääneen ne asiat mitkä huomaat toiselle olevan tärkeitä. Anna tilaa ja mahdollisuuksia myös toiselle tulla kohdatuksi.   
  • Tue: Huomaa pienetkin onnistumiset, kehu, rohkaise ja ohjaa. Heittäydy myös itse.  

Aito yhteys toisiin on parasta elämässä. Parasta, mitä voimme saada ja antaa toisillemme. Leirillä on siihen tilaa. Lähde mukaan! 

Tule vapaaehtoiseksi leiriohjaajaksi viikonloppuihin tai kesäleireille  – ota yhteyttä!

Milla Kouri
Milla Kouri

Lasten, nuorten ja perheiden toiminnan koordinaattori, joka vastaa Pohjois-Suomen leireistä. ”Lapset ja perheet ovat lähellä sydäntäni ja heidän parissa työskentely inspiroi minua joka päivä. Nautin kehittämisestä ja uuden oppimisesta. Hyvinvoinnin lisääminen perheiden arkeen on se työmaa, jossa haluan vaikuttaa. Koirat ja ulkoilu on iso osa arkeani. Iltaisin tykkään nauttia sohvan nurkassa hyvästä kirjasta ja kupista teetä. (sekä kulhollisesta jäätelöä)”