Blogi

Etusivu > Blogi > Leiri tuo osallisuutta elämään

Aikaa yhdessä perheleirillä

Leiri tuo osallisuutta elämään

Ulkopuolisuuden tunne. Torjutuksi tuleminen. Yksinäisyys.

Nämä voivat johtua monesta, mutta rahattomuus on erittäin voimakas syrjäyttäjä.

Kun on puute rahasta, ei ole puute vain tavaroista ja palveluista. Se sulkee ulos yhteisöistä. On sanottava ei kiitos kutsusta, lopetettava harrastus tai jätettävä se koskaan aloittamatta. Koska ei ole rahaa, jää moni yhteinen kokemus toisten ihmisten kanssa kokematta.

Ja rahasta on puute monessa perheessä. Ylen uutisen mukaan Suomessa on noin 120 000 pienituloisessa perheessä elävää lasta.  Korona-aika toi moneen perheeseen lomautuksia ja työttömyyttä, hintojen nousu tuntuu jo kukkarossa. Rahattomuus kaventaa elämää ja lisää turvattomuutta ja yksinäisyyttä.

Ihmisellä on tarve kuulua ryhmään

Parasta Lapsille -järjestössä osallisuutta vahvistetaan leiritoiminnalla. Itse kunkin tekee välillä hyvää vaihtaa maisemaa, irrottautua rutiineista, tuulettua ja palautua. Etenkin jos kotona on kovasti huolia – lapsikin aistii ne herkästi.

Leirejä on lapsille ja perheille, loma-aikoina ja viikonloppuisin. Leirillä on huoletonta. Siellä on mahdollisuus kokeilla erilaisia asioita: voi soutaa järvellä ja kalastella, uida, tehdä käsitöitä ja askarteluja. Tarjolla on pelejä ja leikkejä. Rantasauna ja juttuseuraa. Ruokaa viidesti päivässä. 

Leirillä lapsella on mahdollisuus olla lapsi ja vanhemmalla olla hetki miettimättä viikonlopun aiheuttamia kuluja. 

Leireillä ei käytetä rahaa. Sinne ei myöskään tuoda omia pelejä ja vehkeitä. Aikaa vietetään yhdessä ilman älylaitteita. Leiriläisten keskinäistä kilpailuasetelmaa ei ole, vaan se on tasavertaista yhdessä olemista jokaiselle. Käypää valuuttaa ovat aitous, läsnäolo ja halu heittäytyä nauttimaan ohjelmasta ja yhdessäolosta.

Itse ja yhdessä tekemällä ollaan mahdollisuuksien äärellä.

Leirillä ehkä sanomattakin tiedetään, mikä meitä yhdistää ja se luo jo pohjan yhteishengelle. Lapsen kaveritaidot saavat vahvistusta. Vanhemmille leiri antaa hengähdystauon, vertaistukea tai jopa uusia ystävyyssuhteita. Kokemuksen siitä, että olen osallisena tässä ja tällä tavalla, enkä ole yksin.

Kuitenkaan ihmiset eivät automaattisesti tutustu keskenään. Suunnitelmallisella leiriohjelmalla ja niitä vetävillä vapaaehtoisilla ohjaajilla on suuri merkitys leirin ryhmädynamiikan muotoutumiseen ja siihen, kertyykö leiriltä sosiaalista pääomaa.

Hyviä lapsuusmuistoja ja perheen yhdessä vietettyä aikaa ei ole koskaan liikaa. 

Aikaa yhdessä perheleirillä
Milla Kouri
Milla Kouri

Lasten, nuorten ja perheiden toiminnan koordinaattori, joka vastaa Pohjois-Suomen leireistä. ”Lapset ja perheet ovat lähellä sydäntäni ja heidän parissa työskentely inspiroi minua joka päivä. Nautin kehittämisestä ja uuden oppimisesta. Hyvinvoinnin lisääminen perheiden arkeen on se työmaa, jossa haluan vaikuttaa. Koirat ja ulkoilu on iso osa arkeani. Iltaisin tykkään nauttia sohvan nurkassa hyvästä kirjasta ja kupista teetä. (sekä kulhollisesta jäätelöä)”