Blogi

Etusivu > Blogi > Lapsi toivoo vanhemmalta läsnäoloa

näe hyvä meissä -leirillä jumpataan yhdessä

Lapsi toivoo vanhemmalta läsnäoloa

Lapsi kaipaa aikuisen läsnäoloa ja yhteisiä puuhia aikuisen kanssa. Lapselle on tärkeää, että vanhempi viihtyy hänen seurassaan ja haluaa viettää aikaa juuri hänen kanssaan. Tällaisissa hetkissä lapsi kokee olevansa rakastettu ja arvostettu.

Läsnäololla tarkoitetaan aitoa keskittymistä hetkeen ja siihen, mitä on tekemässä. Tämä on meille aikuisille yllättävän usein todella hankalaa. Kotona lapsiperheen arjessa ympärillä on jatkuvasti asioita, jotka vetävät huomiota puoleensa. Odottavien kotiaskareiden ja mieltä painavien asioiden lisäksi älypuhelin ja sosiaalinen media houkuttelevat meitä jatkuvasti keskeyttämään läsnäolon.

Minne huomio hajaantuu?

Näe hyvä meissä -perheleiritoiminnassa perheet leireilevät yhdessä yhden kevätkauden tai syyskauden. Leireille kokoonnutaan viitenä viikonloppuna noin kerran kuukaudessa, joten yhteisiä leirivuorokausia kertyy leiritoiminnan aikana kaikkiaan kymmenen.

Jokaisella leiriviikonlopulla on oma teemansa, joita ovat hyvän näkeminen, vuorovaikutus, tunnetaidot ja roolit ja rajat. Teemoihin sukelletaan monella eri tavalla viikonlopun aikana kunkin perheen kesken, koko leiriporukalla yhdessä sekä lasten ja vanhempien omissa ryhmissä.

Keskitytään tähän hetkeen yhdessä

Esimerkiksi perherasteilla perheet pääsevät tekemään yhdessä teemaa tukevia harjoituksia ja tehtäviä, joissa lapset ja aikuiset saavat pysähtyä juuri siihen hetkeen ja olla läsnä toisilleen. Perherasteista onkin tullut monelle perheelle yksi leiriviikonlopun tärkeimmistä koko perheen läsnäolon hetkistä. Silloin koko perhe keskittää kaikki aistinsa siihen, mitä parhaillaan tapahtuu. Erityisesti pienillä lapsilla on uskomaton taito olla läsnä hetkessä. Tätä taitoa me aikuiset voimme ihailla ja ottaa oppia.

Leirijohtajan sydäntä lämmittää leiriviikonlopun jälkeen vanhemman suusta kuullut sanat: ”Kerrankin on ollut aikaa viettää yhteistä aikaa koko perheen kanssa ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä. En muista, koska olisimme tehneet niin paljon asioita yhdessä perheenä, kun täällä leirillä ollessamme.”

Susanna Mäkelä
Susanna Mäkelä

Moikka! Mun nimi on Susanna ja toimin Näe hyvä meissä -perheleirikokonaisuuden leirijohtajana Pukkilan lomakeskuksessa.

Omaan lapsuuteeni ja nuoruuteeni kuuluivat olennaisesti erilaiset leirit. Näitä leirejä muistellessani mieleeni tulvii valtava määrä erilaisia leirimuistoja; hajuja, makuja, onnellisia hetkiä vuosikymmenten takaa.

Perheiden aito kohtaaminen ja kuuleminen ja hetkessä läsnä oleminen ovat arvoja, jotka ohjaavat omaa työskentelyäni. Leiriympäristö tarjoaa perheille mahdollisuuden unohtaa arjen kiireet ja velvollisuudet ja pysähtyä rauhassa oman perheen ja vanhemmuuden äärelle.