Blogi

Etusivu > Blogi > Taidetta leirillä

Leirillä maalataan

Taidetta leirillä

Aikaa ilolle -viikonloppuleiri 7–10-vuotiaille oli taideteemainen leiri, jossa koettiin kuvataiteen tekemisen riemua ja taiteen äärelle pysähtymistä.

Mitä on taide? Wikipedian mukaan taide on yksi kulttuurin osa-alueista, jonka tehtävänä on pyrkiä vaikuttamaan tunteisiin ja ajatteluun. Taide on ilmaisun, viestinnän, kannanoton ja mielihyvän tuottamisen väline.

Leirillä lapset saivat käyttöönsä erilaisia materiaaleja, ja kehystarinan innoittamana alkoi syntyä monenlaisia maalauksia ja kolmiulotteisia teoksia. Kun vauhtiin päästiin, niin eihän sitä meinannut malttaa lopettaa. Uusia ideoita syntyi aina vain uudestaan ja uudestaan. Oli ilo seurata, kuinka leiriläiset uppoutuivat taideteostensa äärelle. Siinä hetkessä tärkeintä oli paperi, pensseli ja väripurkki, kaikki muu unohtui.

Osa nautti värien käytöstä, toiset halusivat tehdä tarkkarajaisia töitä ja toisille abstraktimpi taide tuotti esteettistä mielihyvää. ”Siellä oli tosi kivaa”, kuului lasten suusta, kun he kertoivat muille leiriläisille kokemuksistaan. ”Saadaanko huomenna jatkaa”, kysyi toinen, jonka teos jäi hieman kesken.

Lapsille oli tärkeää saada kertoa omasta taideteoksestaan. Tässä tuleekin esille taiteen sosiaalinen puoli. Huolimatta siitä, että taideteoksen on tehnyt lapsi yksin, niin valmiin teoksen esteettinen lopputulos jaetaan muiden leiriläisten kanssa. Lasten tuottaman taiteen arvostaminen haluttiin tuoda näkyväksi tuomalla teokset esille Oulussa järjestettyyn näyttelyyn. Näin sosiaalinen taiteen jakaminen levittäytyi entistä laajemmalle.

Iloa tuottava taidekokemus tuottajana ja kokijana oli mieleenpainuva muisto kevään 2024 leiriltä.

Henna Nabb
Henna Nabb

Olen Henna, minut tapaatte 7–10-vuotiaiden leirillä Koivuhaassa keväällä 2024. Leirille tuon mukanani äidillistä lempeyttä, oivaltavia hetkiä, jutustelua, yhdessä jaettavaa iloa sekä monipuolista tekemistä musiikillisilla mausteilla höystettynä.

Leirillä tapahtuvan toiminnan perustan kannustavaan, yksilölliset tarpeet ja toiveet huomioivaan sekä osallistavaan tekemiseen. Lautapelien äärellä oppii monenlaisia taitoja, mäen laskussa tai jalkapalloa pelatessa saa mukavasti kavereita. Oletko kuullut miltä kalimba kuulostaa? Mitkä olivatkaan tärkeitä muistettavia asioita nuotioita sytyttäessä? Näitä ja paljon muuta on luvassa kevään leiriohjelmassa. Perheiden ja lasten hyvinvointia on tärkeää tukea ja olen kiitollinen, että saan olla mukana tekemässä tärkeää työtä perheiden ja lasten hyväksi.