Blogi

Etusivu > Blogi > Jaettu ilo on paras ilo

Perheleiriläisiä Lomakeskus Pukkilan nurmella

Jaettu ilo on paras ilo

Kun aloitin ensimmäisen leirini ohjaajana, jännitin kovasti omaa suoritustani. Tämähän on ihan luonnollista. Ympäristö on uusi, en ole ollut leireillä sitten lapsuuden. Tulen tapaamaan monia uusia ihmisiä. Siispä pyrin varautumaan kaikkeen huolella. Oli kuitenkin yksi asia, mihin en osannut varautua ollenkaan: kuinka lumouisin siitä, miten nopeasti perheet kohtelevat jo toisiaan kuin yhtä suurempaa perhettä.

Jo bussille saavuttaessa ohjaajat pyrkivät tekemään kaikkien olon tervetulleeksi ja lämpimäksi.

Tämä antaa mukavan pohjan perheille jutustella jo ennen bussiin nousua. Itse bussimatka leirikeskukseen vietetään lähinnä oman perheen kanssa, mutta en voi olla kuulematta perheiden satunnaista sananvaihtoa  keskenään.

Tutustutaan pikku hiljaa

Kun olemme saapuneet leirikeskukseen ja asettuneet huoneisiimme, tapaamme uudestaan pääsalissa. Nyt tutustumme toisiimme erilaisten tutustumisleikkien avulla. Nimenvaihtoa, kortteja, ristiintutustumista. Ensiksi perheinä ja sitten lapset ja aikuiset omina ryhminään — yhtäkkiä huoneen hieman jännittynyt olotila muuttuukin, ja ihmiset ovat aktiivisesti rupattelemassa keskenään. Jo seuraavalla ruokailulla perheet istuvat ruokapöydissä toistensa kanssa ja keskenään keskustellen.

Tutustuminen ei jää siihen, sillä leiri on täynnä ryhmäytymisen mahdollisuuksia. Aamuisin aikuiset pääsevät viettämään aikaa keskenään aikuisten tuokiossa, ja lapset pääsevät tekemään samaa omassa tuokiossaan. Aikuisten hetkessä vanhemmat tekevät yhdessä unelmakarttoja, piirtelyä, leikkejä. Kävelyjä kauniissa Suomen luonnossa, jolloin voimme keskustella rauhassa metsien helmassa. Lapset puolestaan pääsevät leikkimään ulkoleikkejä, joita he saavat myös itse päättää ja ehdottaa. Leikkejä leikitään monenlaista, mutta kovaa suosiota herättävät muun muassa jalkapallo, polttopallo, piste ja frisbeegolf.

Taiteelliset hetket ovat eräitä suosikkejani. Vaikka ne on monesti suunniteltu perheiden keskeiseksi ajaksi, hetkissä pääsee esittelemään tuotoksiaan muillekin perheille sekä keskustelemaan heidän kanssaan. Jotkut perheet keksivät jopa tehdä yhteistyötä, jolloin he saattavat luoda täysin uudenlaisia töitä.

Sama pätee iltapäiväaktiviteetteihin, jolloin leikitään perheryhmissä. Vapaa-aikana leiriläiset tekevät yhdessä kaikenlaista, ja silloin perheiden yhteishenki leiripäivien edetessä loistaa parhaiten. He saattavat tehdä yhdessä koruja, järjestää tanssit, tehdä levyraadtin tai näpertää hamahelmillä — leiriläisten luovuus on rajaton. Ja he ovat aina avoimia ottamaan muita toimintaan mukaan.

Kaiken yhdistävän tekemisen huippu on sauna ja uinti

Kaikki rakastavat saunaa ja uintia! Jokin erityisesti saunassa yhdistää ihmisiä toisin kuin mikään muu. Yhdessäolo ja hauskuus korostuu, ja on suunnattoman ihanaa päästä todistamaan muiden iloa.

Leirin loppupuoliskolla nuoret leikkivät toisten perheiden pienokaisten kanssa, vanhemmat huolehtivat toistensa lapsista, lapsilla ja aikuisilla on monta uutta kaveria, puhelinnumeroita vaihdetaan ja leirin jälkeisiä tapaamisia sovitaan. Leirillä solmitaan siteitä, ja iso osa niistä ei jää vain tähän ympäristöön. Se on mielestäni kaikista antoisinta.

Ronja Holopainen
Ronja on sosionomiopiskelija, joka teki harjoittelun vapaaehtoisena leiriohjaajana kesän 2022 perheleireillä.