Blogi

Etusivu > Blogi > Leikkiä luonnossa

Leikkiä metsässä

Leikkiä luonnossa

Metsä herättää meissä monenlaisia mielikuvia ja tunteita. Metsä voi olla pelottava, jännittävä, innostava, eläinten koti, vieras, leikkipaikka, seikkailuympäristö tai rauhan tyyssija.

Leireillä lapset pääsevät rakentamaan omaa luontosuhdettaan ja tutustumaan metsään. Metsäretken ei tarvitse aina olla suuri spektaakkeli, metsään voi mennä hetkeksi kerrallaan ja pienin askelin.

Koululaisten syyslomaleirin ensimmäisenä päivänä suuntasimme lähimetsään sopivalle leikkipaikalle tutustumaan. Leikimme metsäaukealla tutustumisleikkejä ja puuhippaa. Metsä osoittautui mahtavaksi paikaksi myös vanhoille tutuille perinneleikeille kirkkikselle, purkkikselle ja piiloselle! Näin tutustuimme sekä toisiimme että metsään toimintaympäristönä, yhdessä tekemällä.

Leirin aikana kävimme pienryhmissä luontopolulla tutkimassa metsää. Ohjatun luontorastiradan rasteilla tutustuimme metsän eläinten asuinpaikkoihin ja kuuntelimme luonnon ääniä. Jokamiehen oikeuksiin tutustumisen jälkeen keräsimme luontopolulta myös tarpeita seuraavan päivän luontohahmojen askartelua varten.

Syyslomaleiri huipentui kolmantena päivänä koko leirin yhteiseen eväsretkeen. Olimme yhteistuumin leiponeet retkelle evääksi korvapuusteja. Retken jälkeen askartelimme leiriläisten omat luontohahmot luonnosta löytyneistä materiaaleista. Ne sai viedä kotiin muistoksi metsässä vietetyistä yhteisistä hetkistä.

Ohjatun ohjelman lisäksi leiriläiset ottivat omaehtoisesti metsän omaksi leikkialueekseen. Ensimmäisenä päivänä tutuksi tullut metsäaukea sai aivan uusia ulottuvuuksia, kun päätimmekin lähteä sinne syyspimeällä seikkailemaan taskulamppujen kera. Pimeys toi metsän hiljaisuuteen uutta jännittävyyttä ja taskulamppujen valossa oli mukavaa hassutella yhdessä. Huomattiin, että syksyinen metsä sopi oikein hyvin myös kavereiden kanssa tanssimiseen!

Liisa Saloheimo
Liisa Saloheimo

Olen Liisa ja toimin toista kesää leirivastaavana Pukkilan lasten leireillä ja yhdellä perheleirillä. Olen innostuva, utelias ja rakastan luonnon rauhaa. Tykkään tutkia maailmaa ympärilläni ja oppia uutta joka päivä. Tykkään myös ulkoilla, uida, liikkua luonnossa, lukea ja taiteilla.  

Uusien ihmisten tapaaminen on minusta yksi leirikokemuksen parhaista puolista.