Blogi

Etusivu > Blogi > Perheleirit vanhemmuuden tukena

Perheleirit vanhemmuuden tukena

Arjen kuormaa 

Ihanakamala arki! Parhaimmillaan siihen kuuluu toimintaa helpottavia, turvallisia rutiineja, mielekästä työtä ja opiskelua, voimavaroja lisääviä harrasteita, lämpimiä kohtaamisia ystävien kanssa.  

Usein arki on kuitenkin jotain aivan muuta. Päällekkäisten aikataulujen yhteensovittamista, kiirettä, haasteita työssä tai opinnoissa, hankausta ihmissuhteissa, huolta taloudesta ja terveydestä. Vanhemmuuteen kohdistuvat haasteet ovat moninaiset ja runsaslukuiset. Ja usein olemme niiden keskellä aivan yksin. 

Irtiotto arjesta, ruokahuoltoa ja ohjelmaa 

”Saa käydä valmiiseen pöytään!”  ”Helpottavaa, kun ei tarvitse miettiä mitä keksisi viikonlopuksi.” 

Parasta lapsille ry:n perheleiritoiminnan yhtenä tarkoituksena on tarjota perheille mahdollisuus irtautumiseen arjen, joskus tiukastikin puristavasta, otteesta. Aikaa yhdessä -leirillä arjen vastuut ja velvollisuudet jäävät konkreettisesti taakse ja vanhemmille tarjoutuu mahdollisuus olla lastensa kanssa eri tavoin kuin arki- ja kotiympäristössä. Yhteiset aktiiviset pelit ja leikit, jaetut rauhallisemmat puuhailut ja yhdessä koetut rentoutumisen hetket ovat aineetonta ylellisyyttä, jota leireillä on runsaasti tarjolla. Se on myös keskeisintä (riittävän!) hyvän vanhemmuuden rakennusainetta.   

Vertaistukea 

”Iltapäivän kihinää ja kuhinaa, joukko energisiä, idearikkaita lapsia ja iltapäiväväsyneitä vanhempia. Ohjaajatiimi lähtee kaitsemaan lapsijoukkoa energiaa purkavien leikkien pariin. Lapsijoukon loitotessa vanhemmista purkautuu spontaani huokaus ja hartiat tipahtavat vähintään viisi senttiä.” 

Vanhempi tarvitsee omaa aikaa. Aikaa pysähtyä sen äärelle, mitä omassa elämässä on meneillään. Aikaa tarkastella lempein silmin ja korvin (ehkäpä oman sisäisen lapsen) tarpeita ja tuntoja. Aikaa näiden tuntojen jakamiselle toisten vanhempien kanssa.  

Perheleireille osallistuvat vanhemmat tuovat usein esiin vanhempien oman tuokion yhtenä leirin antoisimmista hetkistä. Kokemus kuulluksi tulemisesta, asioiden jakamisesta – vertaistuesta on merkittävä (riittävän!) hyvää vanhemmuutta kannatteleva tekijä. Ja aina siihen ei edes tarvita sanoja. 

Syksyn kolmannella Aika yhdessä -perheleirillä luotiin ”halloweenhimmeli”, johon ripustettiin vanhempaintuokion lopuksi järjestön lahjoittamat heijastimet perheen yhteistä taskulamppuleikkiä varten. Lankojen muodostama seitti, reitti heijastimelta toiselle, sopii kuvaamaan myös sitä henkistä verkostoa, jonka olen saanut huomata vähitellen kasvavan vanhempien välille. Toivottavasti se kantaa myös leirien jälkeiseen aikaan ja arkeen. 

Ja ehkäpä joskus myöhemmin muisto yhdessä koetusta ja keskustellusta välähtää heijastimen tavoin arjen hämäryydessä. 

Olen Maria, kahden luovuutta ja toteuttamisintoa pursuavan tytön kaaoksessa luovimista opetteleva äiti, tanssitaiteilija ja toimintaterapeutti. Rakastan meressä, järvessä, lammessa, kaikenlaisissa altaissa pulikointia, auringon lämpöä, pehmeää hiekkaa ja kallion sileänkarheaa pintaa jalkojen alla. Kävelyretket omia ajatuksia ja ympäristön ääniä kuunnellen, iltapäiväkaffet yksin tai yhdessä ja lattialla pitkälleen pötköttely ovat arjen voimavarojani.

Maria toimii Kisakeskuksen Aikaa yhdessä -perheleirien leirivastaavana syksyllä 2022 ja keväällä 2023