Blogi

Etusivu > Blogi > Rahasta saa puhua

Rahasta saa puhua

Vietimme 5.4. pienellä porukalla lämminhenkisen ja ajatuksia herättelevän foorumin Rahasta saa puhua! -aiheen parissa. 

Aiheesta ei ole ehkä helppo puhua, mutta sen kyllä tällä kertaa teki mahdolliseksi Takuusäätiön Talous-Tsemppari Taina, joka jakoi hyviä vinkkejä ja ajatuksia rahankäytöstä, säästämisestä ja talouden suunnittelusta. 

Foorumissa pohdimme rahankäyttöä ja kuinka se on muuttunut sen myötä mitä monipuolisemmaksi eri maksutavat ovat tulleet. Enää ei lompakossa monellakaan ole setelirahaa vain pankkikortti viuhahtaa herkästi. Jääkö silloin huomaamatta sen mihin oikeasti olisi varaa tai tuleeko silloin herkemmin ostettua hetken mielijohteesta?

Ja kuinka moni säästää pennosia säästöpossuun, sukan varteen ja mitä tarkoittaa varautuminen?

Vinkkejä jaettiin 

  • Kerää kuitit talteen kuukauden ajalta ja tarkistele mitä tulikaan ostettua? Saatat yllättyä mihin kaikkeen rahaa kuluu. Äkkiä kaupungilla nautitut kahvihetket voi nostaa kuukausimenoja yllättäen.
  • Kirjoita ylös tiliotetta hyödyntäen kuukausittaiset tulos, pakolliset menot sekä laske yhteen myös ”mukavuudet” joita tulee hankittua, tarkastele loppusummaa. Jääkö tulos plussalle vai miinukselle. 
  • Jos olet impulsiivinen tai tunteella shoppailija, voisitko kokeilla lähteä shoppailemaan ilman pankkikorttia -jos jonkin asian oikeasti haluaa sen voi hakea seuraavalla kerralla.

Puhuimme myös siitä kuinka tärkeää on rahasta puhuminen, perheenä ja lasten kanssa. Avoin rahapuhe vähentää huolta ja stressiä.

On hyvä pohtia vaikka lapsen kanssa yhdessä säästämistä ja pohtia myös mistä se raha tulee ja mihin sitä tarvitaan. Rahasta saattaa olla vaikea puhua ja se voi nostaa erilaisia tunteita, mutta se kannattaa. Jos hetken pohdit miten sinulle on lapsena rahasta puhuttu? Mitä ajatuksia se sinussa herättää? 

Keskustelun tueksi on olemassa myös peli Välttämätön, tarpeellinen vai turha. Teimme myös hauskan testin ”Millainen shoppailija olet” Tee sinäkin ja kommentoi tuloksesi!

Milla Kouri
Milla Kouri

Lasten, nuorten ja perheiden toiminnan koordinaattori, joka vastaa Pohjois-Suomen leireistä. ”Lapset ja perheet ovat lähellä sydäntäni ja heidän parissa työskentely inspiroi minua joka päivä. Nautin kehittämisestä ja uuden oppimisesta. Hyvinvoinnin lisääminen perheiden arkeen on se työmaa, jossa haluan vaikuttaa. Koirat ja ulkoilu on iso osa arkeani. Iltaisin tykkään nauttia sohvan nurkassa hyvästä kirjasta ja kupista teetä. (sekä kulhollisesta jäätelöä)”