Blogi

Etusivu > Blogi > Leiri, luonto ja luovuus

Luontotaidetta perheleirillä

Leiri, luonto ja luovuus

Lauantaiaamupäivä Kisakeskuksessa. Leiriporukkamme on juuri purkautunut ulos vauhdikkaiden tanssi-, hippa- ja palloleikkien jälkeen kevätauringon paisteeseen ja lintujen lauluun. On aikaa hengitellä raikasta ilmaa ja tutkia kevääseen heräilevän luonnon pieniä ja suuria ihmeitä. Katsella ja kuunnella, on aikaa olla. 

Ohjeistan lapset ja aikuiset yhdessä etsimään keppejä. Sellaisia, jotka voitaisiin sitoa kulmistaan yhteen kehyksiksi. Porukkamme hajaantuu, pienimpiä kiinnostaa keinuminen enemmän kuin keppien etsiminen. Hetken päästä pihapöydän ääreen kannetaan risuja ja oksanpätkiä. Värejä valitaan, villalankoja leikataan, solmitaan ja kepin varteen kieputetaan. ”Hei, näistähän tulee hienoja!” Keinussakin innostutaan, kun kehys käteen annetaan. 

Kehyksen kanssa voi lähteä etsimään kaikkea kaunista, outoa, ihmeellistä. Repiä ei saa, sen sijaan löydetään ja lainataan. Lopulta aarteet kannetaan seinävierusgalleriaan. Siellä teokset kootaan, löytöjä yhteen sovitellaan, kokeillaan ja sommitellaan. Lopputulos on aina yllätys. ”Mun työssä on muurahainen!”   

Sitten teoksia katsotaan, tekijän ääntä kuunnellaan, teoksen nimikin siinä keksitään. ”Untitled, Supersonic, Lohikäärme hyppää yli, Kevät, Nimeämätön, Aurinko, Leo…” Mitä kaikkea oikein luotiinkaan.

Yhteyttä luontoon, yhteyttä itseen, yhteyttä toisiin.

Ja sitten mennään syömään. 

Luontotaidetta perheleirillä

Maria Kananen

Olen Maria, kahden luovuutta ja toteuttamisintoa pursuavan tytön kaaoksessa luovimista opetteleva äiti, tanssitaiteilija ja toimintaterapeutti. Rakastan meressä, järvessä, lammessa, kaikenlaisissa altaissa pulikointia, auringon lämpöä, pehmeää hiekkaa ja kallion sileänkarheaa pintaa jalkojen alla. Kävelyretket omia ajatuksia ja ympäristön ääniä kuunnellen, iltapäiväkaffet yksin tai yhdessä ja lattialla pitkälleen pötköttely ovat arjen voimavarojani. Maria toimii Kisakeskuksen Aikaa yhdessä -perheleirien leirivastaavana syksyllä 2022 ja keväällä 2023.