Blogi

Etusivu > Blogi > Vertaistuen voimaa

Jalat ympyrässä perheleirillä

Vertaistuen voimaa

Leireillä perheet tulevat toistensa kanssa hyvinkin tutuiksi

Turvallinen ja rauhallinen leiriympäristö keskellä kaunista luontoa, kaukana arjen askareista, tarjoaakin oivan mahdollisuuden pysähtyä oman vanhemmuuden äärelle. Leireillä touhutaan paljon perheen ja koko leiriporukan voimin, mutta aamupäiviksi on järjestetty omaa ohjelmaa lapsille ja vanhemmille.

Kun lapset lähtevät ulkoilemaan leiriohjaajien kanssa, pääsevät vanhemmat rauhassa keskustelemaan toistensa kanssa leirijohtajan johdolla vanhempien omaan ryhmään. Ryhmäkeskustelujen teemoina ovat muun muassa vuorovaikutus, tunnetaidot sekä roolit ja rajat perheessä.

Yksi Näe hyvä meissä -perheleirien parhaimmista asioista on vertaistuki ja sen voimauttava vaikutus. Vanhemmat, joita yhdistää samankaltainen elämäntilanne, voivat leirillä tarjota toisilleen korvaamatonta vertaistukea, mikä parantaa vanhemman omaa jaksamista.

Vanhempien ryhmässä voi esimerkiksi saada konkreettisia neuvoja ja vinkkejä, millä tavalla joku toinen vanhempi on ratkaissut jonkun vanhemmuuteen liittyvän ongelman. Vanhemmille on tärkeää huomata, että moni muukin perhe kohtaa samankaltaisia haasteita perhe-elämässä kuin mitä itse kokee, eikä vanhempi olekaan ainut ihminen maailmassa, jonka lapset eivät aina käyttäydy toivotulla tavalla tai jonka elämä tuntuu olevan mutkikkaampaa kuin kenenkään toisen.

Usein jo se, että pääsee keskustelamaan toisten vanhempien kanssa ja jakamaan omaa kuormaansa muiden kanssa, antaa vanhemmalle itselleen uudella tavalla voimavaroja ja jaksamista ja kuorma hartioilta keventyy huomaamatta.

Vertaistuki lievittää yksinäisyyden, leimautumisen ja ahdistuksen tunteita

Vanhemmalla saattaa olla myös omaan vanhemmuuteen ja elämäntilanteeseen liittyviä pelkotiloja, joita vertaistuki lieventävää. Mikä onkaan lohdullisempaa, kuin kuulla toisen vanhemman suusta, että toisessa perheessä kamppaillaan täysin samojen pulmien kanssa kuin omassakin perheessä tai että toinenkin perhe on selvinnyt samankaltaisista haasteista, joten miksei itsekin voisi niistä selviytyä ihan yhtä lailla.

Nyky-yhteiskunnassa harvalla perheellä on omista sukulaista koostuvaa tukiverkostoa ympärillä kuten ennen vanhaan. Perheissä saatetaan kokea paljon yksinäisyyttä, mikä luo helposti oman varjonsa vanhemmuuteen. Näe hyvä meissä -perheleireillä ei kenenkään tarvitse olla yksin, vaan tekemistä ja vertaistukea riittää aamusta iltaan. Parhaimmillaan käy niinkin, että perheet jatkavat toistensa tapaamisia myös leirien päätyttyä.

Susanna Mälkelä
Susanna Mäkelä

Moikka! Mun nimi on Susanna ja toimin Näe hyvä meissä -perheleirikokonaisuuden leirijohtajana Pukkilan lomakeskuksessa. Omaan perheeseeni kuuluu aviomies ja 2 teini-ikäistä poikaa.
Olen tehnyt koko työhistoriani ajan töitä lasten, nuorten ja perheiden parissa ja nykyisessä arkityössäni työpäiväni täyttyvät erilaisten perheiden kohtaamisesta. Hyvän huomaaminen ja perheiden vahvuuksien esiin nostaminen on itselleni sydämen asia ja tuskin maltan odottaa, että pääsen työskentelemään näiden teemojen parissa Näe hyvä meissä -perheleireillä.

Omaan lapsuuteeni ja nuoruuteeni kuuluivat olennaisesti erilaiset leirit. Näitä leirejä muistellessani mieleeni tulvii valtava määrä erilaisia leirimuistoja; hajuja, makuja, onnellisia hetkiä vuosikymmenten takaa. Leirielämä on pysynyt elämässäni mukana myös aikuisiällä, kun olen saanut eri työtehtävissä työskennellessäni toimia leiriohjaajana monenlaisilla leireillä. Luonto ja metsä ovat itselleni oman hyvinvointini peruspilareita ja viihdyn metsässä ja luonnossa myös vapaa-ajallani.

Perheiden aito kohtaaminen ja kuuleminen ja hetkessä läsnä oleminen ovat arvoja, jotka ohjaavat omaa työskentelyäni. Leiriympäristö tarjoaa perheille mahdollisuuden unohtaa arjen kiireet ja velvollisuudet ja pysähtyä rauhassa oman perheen ja vanhemmuuden äärelle.

Jokainen leiri on aina oma seikkailunsa ja odotan innolla millaisiin uusiin seikkailuihin Näe hyvä meissä -perheleirit minut johdattavat.
Yhteisiä leirihetkiä ja kohtaamia innolla odottaen!