Blogi

Etusivu > Blogi > Kiittämistä ja kehittämistä me-hengessä! 

Vapaaehtoisten ryhmä Tampereella

Kiittämistä ja kehittämistä me-hengessä! 

Joulukuussa olin etuoikeutettu, kun sain viettää päivän Tampereella vapaaehtoisten kanssa. Järjestimme Etelä-Suomen vapaaehtoisille kiitostilaisuuden vuoden päätteeksi 16.12.23. Korona-aikana emme voineet järjestää tapaamisia, mutta nyt olemme palanneet takaisin kohtaamaan kasvokkain. Ja voi kuinka kiitollinen tästä olinkaan.

Vapaaehtoisten kiitostilaisuus Bistro Kattilassa

Tusinan verran vapaaehtoisia kokoontui ensin Bistro Kattilaan, jossa nautimme yhdessä lounaan vaihtaen kuulumisia sekä tutustuen toisiimme. Vapaaehtoisia oli mukana aivan kaikista eri leiritoiminnoistamme. Tulijoita oli Tampereelta, Hämeenlinnasta, pääkaupunkiseudulta sekä Jyväskylästä. Jopa Salosta!

Ja mikä teki minut kovin iloiseksi, joukossa oli vapaaehtoisia, jotka ovat olleet toiminnassa mukana vuosikausia, jopa vuosikymmenen. Jotkut olivat olleet pitkään mukana, välillä pitäneet taukoa ja taas aktiivisemmin takaisin toiminnassa. Ja sitten meillä oli vapaaehtoisia, jotka olivat vasta ensimmäistä vuotta kanssamme. Siis aivan täydellinen sekoitus kaikenlaisia ihania vapaaehtoisia! <3

Palautteista uusia ajatuksia

Ruokaa odotellessa jaoimme vapaaehtoisille pienen koosteen vuoden leiripalautteista. Palautteissa oli nostoja niin leirillä olleiden lasten ja perheiden, kotiin jääneiden huoltajien kuin vapaaehtoisten palautteista. Koosteessa oli toki keskitytty enemmän onnistumisiin ja kiitoksiin, mutta mukana oli myös kehittämisen paikkoja.

Esimerkiksi leiritoiminnan tavoitteista haastavin saavuttaa oli ollut ryhmäytyminen lasten leiriryhmissä. Vapaaehtoisten omissa palautteissa oli myös nähtävissä, että ohjaajien vaihtuvuus kuormittaa jossain määrin niin aikuisia kuin lapsiakin. Tätä ei ole havaittavissa kaikissa leiriryhmissä, mutta väistämättäkin osassa ryhmistä tulee talvikaudella esimerkiksi sairastapauksia ohjaajatiimissä tai toisinaan muita muutoksia.

Hyvän ruoan ja hyvän seuran tuotua kaikille hyvän mielen keskityimme hetken näihin palautteista nousseisiin kehittämisen paikkoihin. Jokainen vapaaehtoinen täytti lyhyen kyselyn, joka koski vapaaehtoisten ohjaajien sijaiskäytäntöjen kehittämistä. Valittavana oli monivalintakysymyksiä sekä muutama kohta, johon sai kirjoittaa vapaasti omia ajatuksiaan.

Saimme valtavasti hyvää materiaalia paikalla olleilta vapaaehtoisilta. Vapaaehtoisten sijaiskäytännöt ovat olleet vapaaehtoistoiminnan koordinaattorien puheissa kovasti menneen vuoden aikana ja nyt kun on saatu jonkin verran ajatuksia myös vapaaehtoisilta itseltään, on tästä hyvä lähteä kehittelemään rakenteita, joilla saataisiin entistä paremmin paikkailtua poisjääntejä sekä toivottavasti tuotua tasaisuutta myös poikkeustilanteisiin ohjaajatiimeissä.

Joulutoritunnelmointia Tallipihalla

Ravintolasta päivä jatkui yhteisellä kävelyllä Tampereen Tallipihalle, jossa nautimme joulutorimeiningeistä. Jokainen vapaaehtoinen sai itselleen myös joulubingokortin, joka houkutteli suorittamaan erilaisia hauskoja tehtäviä Tallipihan alueella sekä tutustumaan joulutorin eri pisteisiin ja aktiviteetteihin. Kävimme porukalla muun muassa paijaamassa poneja ja aasia, ihastelemassa lampaita ja katsastelemassa käsityöputiikkien tarjontaa.

Tallipihan sininen tunnelma

Suklaapuoti oli myös suosittu, vaikka väkeä oli niin paljon, että sisälle sai jonottaa. Itseäni ilahdutti suuresti se, kun innokkaat vapaaehtoiset tiimeinä suorittivat bingolapun tehtäviä ja juoksivat luokseni näyttämään suorituksia toteen. Ilo ja yhdessä tekemisen meininki oli käsinkosketeltavaa!

Tällaiset tilaisuudet ovat vapaaehtoisillemme tärkeitä. Mutta ne ovat tärkeitä myös meille järjestönä. Pandemiavuosien etäilyn jälkeen kaipaamme kaikki jälleen yhteisöjä. Toisia ihmisiä, yhdessä tekemistä, yhteenkuuluvuutta. Me-henkeä. Järjestöt tarvitsevat myös me-henkeä.

On yksi asia tehdä tärkeää työtä ja vapaaehtoistyötä sitä tarvitsevien lasten ja perheiden eteen sydämen palosta. On ihan toinen asia tuntea kuuluvansa porukkaan ja olevansa tärkeä ja hyväksytty. Haluamme, että jokainen vapaaehtoinen kokisi hyvää oloa sekä ylpeyttä ollessansa Parasta Lapsille -vapaaehtoinen. Tule siis ensi kerralla sinäkin olemaan kanssamme me. <3

Hanna Lindén
Hanna Lindén