Blogi

Etusivu > Blogi > Lisää liikettä lapsuuteen!

Pingistä viikonloppuleirillä

Lisää liikettä lapsuuteen!

Lapset istuvat nykyään enemmän kuin koskaan ennen. Teknologian kehityksen myötä ulkoleikit ja fyysinen aktiivisuus ovat jääneet taka-alalle. Tällä huolestuttavalla trendillä on vakavia seurauksia lasten terveydelle ja hyvinvoinnille. Tutkimusten ja tilastojen mukaan tällä hetkellä vain murto-osa lapsista liikkuu päivittäin suositellun tunnin ajan. Hälyttävä suuntaus vaatii huomiota ja toimia.

Liikkumattomuuden vaikutukset eivät rajoitu pelkästään fyysiseen terveyteen

Yleisesti ajatellaan, että liikunnan puute johtaa “ainoastaan” ylipainoon, sydän- ja verisuonitauteihin, luuston ongelmiin tai muihin vakavampiin sairauksiin. Mutta on olemassa myös muita, vähemmän tunnettuja vaikutuksia.

Liikunnan puute vaikuttaa myös lasten ja nuorten kognitiiviseen kehitykseen ja oppimiseen. Tutkimusten mukaan fyysisesti aktiivisemmat lapset menestyvät paremmin koulussa ja ovat parempia ongelmanratkaisijoita. Tämä herättää miettimään, kuinka kauaskantoisia vaikutuksia liikkumattomuudella on.

Kun on olemassa ongelma, tulee siihen myös esittää ratkaisuja

Yksi parhaista tavoista edistää lasten ja nuorten liikkumista on tarjota heille mahdollisuuksia osallistua aktiivisiin ja hauskoiksi koettuihin ulkoleikkeihin ja liikuntaharrastuksiin. Leikkiminen, liikkuminen ja ulkoilu ovat keskeisiä ohjelmia leiritoiminnassa.

Leireillä lapset saavat mahdollisuuden kokea liikunnan iloa yhdessä muiden lasten kanssa. He pääsevät ulos luontoon, leikkimään ja liikkumaan monipuolisesti. Leireillä lapset oppivat liikunnan kautta tärkeitä taitoja, kuten yhteistyötä, ryhmätyötä ja ongelmanratkaisua, samalla kun he saavat nauttia ulkoilemisesta ja liikunnan hyödyistä.

Leirit ovat tietysti vain pieni osa lasten arkea. Lisäksi on tärkeää, että myös kotona kannustetaan liikkumiseen ja ulkoiluun. Vanhemmat voivat toimia esimerkkinä lapsilleen omalla aktiivisella elämäntavallaan ja järjestämällä perheen yhteisiä ulkoiluhetkiä. Kannustaminen erilaisten säännöllisten liikuntaharrastusten pariin on myös tärkeää.

Elias Mantere
Elias Mantere

Moikka, olen Elias Mantere ja toimin leirivastaavana aikaa ilolle 7–10-vuotiaiden ryhmässä keväällä 2024. Koulutukseltani olen liikunnanohjaaja ja liikunta, erityisesti joukkuepelit ja yhdessä tekeminen ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Työskentelen myös leiriviikonloppujen ulkopuolella lasten parissa koulumaailmassa.

Olen luonteeltani rauhallinen, tykkään tehdä asiat järjestelmällisesti ja nähdä oman työn jäljen ja kehittymisen konkreettisesti. Tästä parhaana esimerkkinä oma mielipuuhani palapelien tekeminen. Sisälläni asuu myös paljon lapsenmielisyyttä ja saatankin hypätä mukaan lasten leikkeihin ja peleihin! Kevään leiriviikonlopuilta odotan lasten iloa, riemua ja yhdessä koettuja onnistumisen hetkiä ja haluan omalta osaltani olla mahdollistamassa arjesta irtautumista ja positiivisten kokemuksien kartuttamista