Blogi

Etusivu > Blogi > Leirielämää Rovaniemellä – uusia ystävyyssuhteita ja toiveaktiviteetteja

Kaksi lasta pyörivässä härvelissä leikkikentällä

Leirielämää Rovaniemellä – uusia ystävyyssuhteita ja toiveaktiviteetteja

Rovaniemellä järjestettiin tänä keväänä 8–11-vuotiaille lapsille leirikokonaisuus, johon kuului kaksi leiriviikonloppua saman leiriryhmän kanssa. Ryhmään kuului 18 lasta.

Leiriviikonloppuihin sisältyi paljon tekemistä. Molempina viikonloppuina lapsilta kerättiin palautetta toiminnasta sekä kirjallisesti että toiminnallisesti kuvia ja leikkiä hyödyntäen. Lapset saivat myös suunnitella unelmien leiripäivän, joka kiteytti hyvin lasten toiveet leiritoiminnasta.

Kavereita kaivataan kovasti

Ennen leiriä vanhempien lähettämissä leirihakemuksissa korostui lasten yksinäisyys: monella lapsella ei ollut ystäviä. Osalla ystäviä ei ollut koulussa, osalla ne puuttuivat vapaa-ajalta ja osalla ystäviä ei ollut oikeastaan ollenkaan. Yksinäisyys ja kaverittomuus on surullinen ilmiö, johon muun muassa leiritoiminta tai muu vapaa-ajalla toteutettu toiminta voi olla ratkaisuna.

Rovaniemi on pinta-alaltaan suuri ja niin kuin leirilläkin kävi ilmi, lapset ovat eri kouluista ympäri Rovaniemeä ja välimatkat ovat pitkiä. Jos ystäviä ei löydy omasta koulusta tai harrastuksesta, voi uusia lapsia olla hankala välimatkojen takia tavata muuallakaan.

Leirin ohjaajatiimin tehtäviin kuuluu muun muassa lasten jakaminen pienempiin leiriryhmiin sekä huoneisiin. Jokaiselle sopivaa huonekaveria mietittäessä pyritään etsimään lapsia, joiden mielenkiinnon kohteet tai harrastukset kohtaisivat. Suurin osa lapsista sai hänelle valitusta huonekaverista uuden ystävän, jonka kanssa huone haluttiin jakaa myös seuraavana leiriviikonloppuna.

Yhdessä tekeminen yhdistää

Yhteisestä tekemisestä pienissä ja isossa ryhmässä löydettiin myös uusia kavereita, ja toisen leiriviikonlopun yhteishenki oli huikea. Jokainen lapsi löysi leiriviikonlopun aikana uusia ystäviä ja uusien ystävysten kesken vaihdettiin yhteystietoja leirin viimeisenä päivänä. Toivon, että näiden uusien ystävien kanssa yhteydenpito jatkuu vielä pitkään, ja että se helpottaisi lasten arjessa kokemaa yksinäisyyttä.

Palojärven lomakeskus tarjoaa mahtavat puitteet monenlaisille aktiviteeteille, joita myös lapset ihastelivat jo leirille tullessaan, mutta myös pitkin leiriviikonloppuja. Leiriohjelmaan kuului muun muassa ulkoilua leiriolympialaisten, rastisuunnistuksen sekä makkaranpaiston muodossa. Lapset ihastuivat myös pihalla olevaan leikkialueeseen, josta löytyi monenlaisia pyöriviä härveleitä. Sisäaktiviteetteihin kuului askartelua, elokuvailta, pelejä ja leikkejä sekä tietysti vapaa-aikaa.

Lasten toiveita kartoitettaessa vapaa-ajan tarve korostui, etenkin toisena leiriviikonloppuna, kun leiriryhmä oli ryhmäytynyt niin, että aikuiset olisivat voineet oikeastaan vain katsoa lasten keksimiä leikkejä vierestä koko päivän.

Millainen sitten olisi lasten unelmien leiripäivä?

Leiripäivä alkaisi herätyksellä kello 10, aamupalalla on suklaacroissantteja, kaakaota, lättyjä ja paljon erilaisia muroja. Tämän jälkeen on vapaata aikaa sisällä, sitten lähdetään ulos, jossa on myös vapaa-aikaa kavereiden kanssa. Lounaaksi on pizzaa, lämpimiä voileipiä tai nuudeleita. Tämän jälkeen askarrellaan ja vietetään vapaa-aikaa sisällä. Päivällisen jälkiruokana on erilaisia jäätelöitä, jonka jälkeen siirrytään saunaan ja uimaan. Ilta päättyy leffailtaan, jonka jälkeen saa hieman valvoa omissa huoneissa.

Lasten toiveet unelmien leiripäivälle eivät ole mahdottomia, vaan ihan toteutettavissa olevia asioita. Toiveita päästiinkin leirien aikana toteuttamaan paljon ja lasten leiripalautteissa korostui ilo uusista ystävistä, kivasta tekemisestä sekä herkuttelusta. Viimeisessä leiripäivässä oli haikeutta, mutta myös innokkuutta siitä, että uusien kavereiden kanssa voi jatkaa leikkejä vielä leirin jälkeenkin.

Rovaniemellä toteutettu leiritoiminta on merkityksellistä – upealla leirikeskuksella vietetty viikonloppu antoi lapsille uusia kokemuksia sekä elämyksiä, ja mikä tärkeintä, uusia ystäviä ja sitä myötä vähemmän yksinäisyyttä arkeen.

Katriina
Katriina Pohjo

Moikka!
Mä oon Katriina, leirivastaava. Oon 24-vuotias ja valmistun kohta musiikin sekä suomen kielen ja kirjallisuuden opeksi.👩🏼‍🏫🎶 Vapaa-ajalla tykkään harrastaa musiikkia eri muodoissa 🎤🎹🎵, liikkua 🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️ ja matkustaa Suomessa sekä maailmalla 🌳🌴🌍.