Blogi

Etusivu > Blogi > Kun leirille lähdetään

Ohjaaja taluttaa lastaa puun rungolla

Kun leirille lähdetään

Kun leirille lähdetään, on mielessä varmaan monenmoista: iloa, odotusta, malttamattomuutta.

Kotona on pakattu leiriä varten kaikki tarpeellinen mukaan. Viimeistään matkalla leiribussille mukaan tarttuu myös pieni jännitys, varsinkin jos leiri on ensimmäinen.

Turvallisuus onkin iso ja tärkeä asia, yksi ihmisen perustarpeista. Miten siihen voisimme vaikuttaa jo ennen, kun leirireppua edes aletaan pakkaamaan? Innostuminen, kehittyminen, unelmointi ja halu lähteä leiriseikkailuun vaatii tunnetta, että on turvassa.

Mistä koostuu lapsen turvallisuuden tunne ja kokemus?

Rutiinit. Leirillä turvallisuutta huomioidaan ihan käytännön tasolla, huolehditaan säännöistä ja toimitaan turvallisuusohjeiden mukaisesti. Leirillä lapsi saa toimia turvallisesti päivärytmin mukaan. Ruokailuja on viisi kertaa päivässä ja niiden välissä on paljon ohjelmaa uusien kavereiden kanssa. Leirin ohjelma on mielekästä ja lapsi pääsee osallistumaan leirinsuunnitteluun ja toteutukseen, vaikuttamaan.

Ennakointi. Turvallisuus tulee myös siitä, että tiedetään mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä odotetaan.

Luottamus. Kotona ennen leirille lähtöä lasta voi kannustaa ja tukea. Lapsen kanssa on hyvä käydä leiriin liittyvät asiat rauhassa läpi. Minne ollaan menossa, mistä bussi lähtee ja kuinka monta yötä ollaan pois kotoa. Lasta ei tarvitse liioin rohkaista vaan kohdata. Kohdata sekin tunne, että saattaa jännittää. Pysähtyä vielä yhdessä miettimään, mikä jännittää tai onko jotain asioita mistä olisi hyvä puhua.

Moni lapsi miettii ehkä myös sitä, kuinka vanhemmat pärjäävät kotona tai onko pikkusisaruksella tekemistä, kun itse on poissa. Näissä hetkissä meidän aikuisten tulee muistuttaa lapsille siitä, että kaikki on hyvin ja lapsi voi olla rauhallisella mielellä leirillä.

Hyväksytyksi tuleminen. Leirillä lapsella on tilaa olla lapsi. Leirillä ei tarvitse miettiä koulutehtäviä, eikä kantaa huolta oikeastaan yhtään mistään. Jos leirillä kuitenkin tulee ikävä tai paha mieli, on siellä turvallisia aikuisia lapsia varten. Voidaan kohdata kaikkia tunteita turvallisesti. Halata, pysähtyä ja jutella, mikä niissä hetkissä auttaisi.

Yhteenkuuluvuus. Leirillä luodaan mahdollisuuksia saada kavereita. Osallisuus ryhmän toiminnassa vahvistaa turvallisuuden kokemusta ja tunnetta.

Yksi lapsi totesikin palautteessaan: ”Turvallista oli, kun ruokakin oli aina valmiina, ei mulla ehtinyt tulla edes nälkä. Tekemistä oli niin paljon ja kaikkea kivaa touhuttiin”

Milla Kouri
Milla Kouri

Lasten, nuorten ja perheiden toiminnan koordinaattori, joka vastaa Pohjois-Suomen leireistä. ”Lapset ja perheet ovat lähellä sydäntäni ja heidän parissa työskentely inspiroi minua joka päivä. Nautin kehittämisestä ja uuden oppimisesta. Hyvinvoinnin lisääminen perheiden arkeen on se työmaa, jossa haluan vaikuttaa. Koirat ja ulkoilu on iso osa arkeani. Iltaisin tykkään nauttia sohvan nurkassa hyvästä kirjasta ja kupista teetä. (sekä kulhollisesta jäätelöä)”