Blogi

Etusivu > Blogi > Luonnosta elämyksiä ja onnistumisia – leirille sekä arkeen

Metsässä Lomakeskus Pukkilassa

Luonnosta elämyksiä ja onnistumisia – leirille sekä arkeen

”Ota ällää!” on nuorison suusta usein kuultu ilmaus, joka tulee englanninkielisestä sanonnasta ”take the loss” ja vapaasti suomennettuna tarkoittaa ”hyväksy tappio”. Mitäpä jos tämä ällän ottaminen ei tarkoittaisikaan häviämistä, vaan olisikin reipas kehotus toiselle nauttia kaikille ilmaisesta hyvinvoinnin lähteestä?  

Ota ällää, eli ota liikkumista, leikkimistä, laulamista, luovuutta ja lepoa luonnossa! Ehkä kaukaa haettu, mutta silti houkutteleva ajatus. 

Näe hyvä mussa -toiminnan syyskaudella on Hämeenlinnan osalta edetty tätä kirjoittaessa yli puolenvälin ja päästy viettämään kolme mahtavaa leiriviikonloppua lomakeskus Pukkilassa. Leiriviikonloppujen aikana on ollut ilo huomata, että tärkeimpiä hetkiä lasten mielestä leirillä eivät useinkaan ole olleet aikuisten suunnittelemat ohjatut toiminnat menetelmineen vaan pienet, usein hyvin tavalliseltakin vaikuttavat hetket ja kokemukset. Erityisesti ulkoilu ja erilaiset aktiviteetit luonnossa ovat olleet leiriläisten mieleen.  

Tässä blogitekstissä kerron hieman tietoa ja ajatuksia luonnon hyvinvointivaikutuksista, siitä minkälaisia mahdollisuuksia luonto tarjoaa toiminnalle ja muutama esimerkki siitä, miten luontoympäristöä on hyödynnetty Hämeenlinnan Näe Hyvä mussa –leireillä.  

Leirillä on mahdollista tarjota monia erilaisia, tavoitteellisia luontoelämyksiä lapsille vuodenaikojen vaihtelut hyödyntäen. Näitä elämyksiä voi toteuttaa arjessa ja viikonloppuisin myös oman perheen kesken.  

Hyvinvointia luonnosta 

Luonnossa oleskelulla ja aktiivisella tekemisellä on tutkimusten mukaan paljon hyvinvointivaikutuksia:  

  • mieliala kohenee 
  • myönteisten tunteiden kokeminen lisääntyy 
  • stressitaso alenee 
  • kehon immuunipuolustus vahvistuu 
  • lyhytkin luonnossa vietetty aika virkistää ja rentouttaa.  

Suomalaisten luontosuhde on kokenut muutoksia viime vuosikymmenten saatossa, ja erityisesti lasten ja nuorten luontosuhde kaipaa vahvistamista. Hyvä luontosuhde tuo hyvinvointia ja kantaa pitkälle elämään. Luonnossa liikkumisesta hyötyvät kaikenikäiset, mutta erityisen hyödyllistä se on lapsille. Erilaiset leikit ja liikkuminen luonnossa kehittävät lasten mielikuvitusta ja ongelmanratkaisutaitoja. 

Vastuullisuutta ja tunnetaitojen harjoittelua 

Luontokokemusten myötä lapsia ja nuoria voidaan ohjata kestävään elämäntapaan, pitämään huolta ympäristöstä sekä vastuulliseen toimintaan luonnossa ja harjoitella tärkeitä aiheita ja taitoja kuten retkietiketti, jokamiehenoikeudet sekä kasvien ja eläinten tunnistaminen.  

Liikunnan ja ympäristöstä huolehtimisen voi yhdistää tekemällä lasten kanssa vaikkapa yhteisen plogging-lenkin (roskajuoksu). Roskien keräämisestä voi tehdä pienen kilpailun (kuka kerää eniten!) – ja luonto kiittää! Metsä ja luonto tarjoavat loistavan paikan myös tunne- ja kaveritaitojen harjoitteluun.   

Eläimistä ja kasveista huolehtimisen myötä tarjoutuu mahdollisuus harjoitella empatiataitoja ja toisista huolehtimista. Luonnolla on usein lapsiin myös levottomuutta ja häiriökäyttäytymistä hillitsevä vaikutus. Rauhoittumista ja rentoutumista voi harjoitella vaikka hiljentymällä hetkeksi sammalmättäälle kuuntelemaan luonnon ääniä. Tämä on tervetullutta vaihtelua puhelimen, pelien ja kaikenlaisen mediasisällön ja ärsykkeiden täyttämään arkeen niin lapsille kuin aikuisillekin! 

Seikkailullisia elämyksiä lähiluonnossa 

Luonto tarjoaa mahdollisuuden hyvin monenlaisiin elämyksiin ja seikkailullisiin elementteihin. Seikkailukasvatuksella pyritään tarjoamaan kasvua ja kehitystä tukevia kokemuksia seikkailun avulla. Seikkailukasvatus on turvallista, ammattimaisesti ohjattua ja tavoitteellista.  

Seikkailullinen toiminta toteutetaan usein aidossa luontoympäristössä esimerkiksi retkeillen, meloen tai kiipeillen. Seikkailukasvatusta voi hyödyntää niin lasten ja nuorten kuin aikuistenkin parissa. Useinkaan elämysten ei tarvitse olla mitään suuria spektaakkeleita; lähiluonnosta ja -metsistä löytyy paljon tutkittavaa ja mielikuvitusta ruokkivia leikkipaikkoja sekä mahdollisuuksia toteuttaa positiivisia luontokokemuksia. 

Suomessa meillä on se etu, että metsiä ja luontoa löytyy lähes aina kävelymatkan, tai vähintään bussimatkan päästä, vaikka asuisimme kaupungin keskustassa. Luontokokemuksia ja elämyksiä pystyy tarjoamaan lapsille jokainen heidän kanssaan oleva aikuinen, oli se sitten oma vanhempi tai kasvatuksen ammattilainen. 

Tuttuunkin metsään tutun polun varrelle voi kehitellä uusia ja erilaisia leikkejä muun muassa erilaisten rastiratojen muodossa. Vinkkejä erilaisiin ratoihin löytyy netistä ja vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä kaikkea metsään voi kehitellä. Kävelymatka taittuu rattoisammin vaikka bingolappua täyttäessä eri luontohavainnoista. Polun kulkeminen kannolta kannolle tai kiveltä kivelle hyppien tuo heti mukaan uuden elementin tutulla polulla liikkumiseen ja kehittää sekä liikkuvuutta että tasapainoa. Metsään voi tuoda myös pelillisiä elementtejä esimerkiksi Pokemon Go -tyyppisellä ajatuksella, jonka voi toteuttaa myös ilman älypuhelinta esimerkiksi klassisen paperikartan avulla. 

Vuodenajat tarjoavat myös luonnossa valtavasti mahdollisuuksia erilaisiin leikkeihin ja liikunta-aktiviteetteihin. Esimerkiksi syksyinen luonto tarjoaa paljon värikkäitä materiaaleja vaikkapa luontotaideteosten tekemiseen ja luovuuden valloilleen päästämiseen. Näitä teimmekin yhdessä toisena leiriviikonloppuna Pukkilassa ja lapset innostuivat tästä valtavasti.  

Päiväaikaan voi nauttia väreistä ja auringonpaisteesta, pimeät illat taas mahdollistavat monenlaisia jännittäviäkin leikkejä. Talvi tuo mukanaan taas uusia ja erilaisia mahdollisuuksia nauttia luonnosta. Jo pelkkä kävely metsässä taskulampun kanssa on elämys, samoin kuin eläinten jälkien bongaaminen tai tähtitaivaan tuijottelu. 

Rastiratoja ja maastosählyä leirin ohjelmassa 

Hämeenlinnan Näe hyvä mussa -toiminnan kolmantena leiriviikonloppuna vietimme leiriläisten kanssa paljon aikaa ulkona Pukkilan piha-alueella ja lähimetsässä. Lauantaina aamupäivällä satoi vettä, joten kokoonnuimme kodalle nuotion ääreen tunnelmoimaan. Pienryhmissä käytiin pelkoon liittyviä keskusteluja. Mitkä asiat voivat olla pelottavia ja miten pelon kanssa voi toimia?  

Pimeän pelko nousi esiin monella lapsella näissä keskusteluissa. Tuttukin ympäristö näyttää hyvin erilaiselta pimeässä kuin päivänvalossa ja mielikuvitus lähtee helposti laukkaamaan. Mikäs sen parempi paikka lähteä lievittämään omaa pimeän pelkoa kuin pimenevä syksyinen ilta tutussa ryhmässä aikuisten kanssa! 

Illalla järjestimme taskulamppuradan Pukkilan pihapiirin ympäristöön. Leiriläiset osallistuivat radalle pienryhmissä ja aikuinen kulki ryhmän mukana. Radan tarkoituksena oli etsiä heijastimilla merkittyjä rasteja ja ratkaista niissä olevia arvoituksia. Samalla pystyi luontevasti keskustelemaan aikuisen kanssa omista peloista, mikä esimerkiksi pimeässä metsässä on jännittävää tai pelottavaa. Rataa kiertäessä tuli huomaamatta liikuntaa raikkaassa syysilmassa ja oli ilo nähdä se onnistumisen riemu, kun rasteja löytyi ja niissä olleita arvoituksia ratkottiin taskulamppujen valossa. 

Sunnuntaina menimme metsään rakentamaan majaa

Leikimme leikkejä sekä kiersimme pienryhmissä ohjaajien etukäteen valmisteleman rastiradan. Rasteilta löytyi erilaisia luontoaiheisia kysymyksiä sekä aina jokin liikunnallinen tehtävä. Lisäksi ryhmät etsivät reitin varrelta kuvia, joista oli tehtävänä muodostaa riimipareja (sukka–kukka jne.)  

Mutkittelevalla polulla kulkeminen kaatuneiden puiden ylityksineen, kalliolla kiipeily ja kiviltä ja kannoilta toiselle hyppiminen on hyvää liikuntaa, jossa pääsee harjoittelemaan tasapainoa ja kehon hallintaa jopa parkourelementtien muodossa sekä käyttämään omaa mielikuvitustaan rasteja ratkoessa.  

Rastiradan päätteeksi pelattiin lopuksi maastosählyä, johon ryhmät osallistuivat luonnosta löytämillään ”mailoilla”. Sählypalloja hutkittiin Pukkilan piha-alueella ryhmissä mitä erilaisimmilla kepeillä ja kaikki ryhmät pääsivät lopulta maaliin. Toiminnan myötä vietettiin ulkona mukava parituntinen ja harjoiteltiin ryhmässä toimimista. Lounas maistui hyvin ulkoilun päätteeksi! 

Leiriläisten palautteesta parhaimpina juttuina leiriltä nousee usein esiin asioita kuten makkaranpaisto kodalla, saunominen ja uiminen viileässä syysvedessä sekä ulkopelit. Vaikka ulos lähteminen joskus onkin haastavaa eikä millään huvittaisi, yleensä touhuista tullaan takaisin sisälle iloisena ja monta kokemusta rikkaampana. Vaiva kannattaa siis nähdä!  

Näissä toiminnoissa on nähty valtavan paljon onnistumisia ja tekemisen riemua, mikä tukee hienosti Näe hyvä mussa -toiminnan tavoitteita: tarjoaa positiivisia kokemuksia ja itsensä ylittämistä osana ryhmää sekä vahvistaa lapsen itsetuntoa.  

Luonto on todellakin ”ällä”, jota kannattaa ottaa säännöllisesti! 

Jarmo Kiljunen

Moikka, olen Jarmo Kiljunen, 35-vuotias perheenisä ja koulutukseltani yhteisöpedagogi (AMK). Minulla on melko pitkä kokemus nuorisotyön parista ja tällä hetkellä työskentelen päätoimisesti kouluvalmentajana peruskouluikäisten lasten ja nuorten parissa. Syyskaudella 2022 toimin Näe hyvä mussa -toiminnan Hämeenlinnan leireillä leiripedagogina. Oma supervoimani leirityössä on huumori. Usein hankalaltakin tuntuvat asiat kääntyvät helpommiksi, kun lisää hieman pilkettä silmäkulmaan!