Blogi

Etusivu > Blogi > Älä unohda leikkiä!

Hahmon rakentaja leirillä

Älä unohda leikkiä!

”En mä enää mitään leiki” totesi lapsi tapahtumassa, jossa olin esittelemässä leirejä ja kerroin mitä leirillä tehdään. Ja sitten. Toisen lapsen leiripalautteesta luen ”Paras juttu leirillä oli leikkiminen”.

Jäin tätä miettimään.

Leikki luo uskoa tulevaisuuteen

Vaikka usein ajatellaan, että leikki on vain leikkiä, leikillä on iso merkitys lapsen kehityksen kannalta. Leikki kehittää erilaisia taitoja, kuten vuorovaikutusta, ristiriitatilanteiden selvittämistä, kuuntelemista sekä omien ajatusten esittämistä.

Leireillä leikki on yksi kantava teema. Leirillä leikkiin osallistuu ihan jokainen, niin lapsi kuin aikuinenkin. Leiriympäristö auttaa lapsia ja perheitä tarttumaan monenlaisiin leikkihetkiin. Porukalla voidaan vaikkapa pukeutua roolivaatteisiin ja suunnitella näytelmää, roolit vaihtuvat ja juoni syntyy siinä yhdessä tehdessä. Siinä unohtuu digilaitteet!

Pihalla leikitään erilaisia leikkejä, joihin voi myös kuulua erilaisia sääntöjä ja ohjeita. Jalkapalloa pelataan joukkueena, kaikki polttaa kaikkia -leikissä on jännitystä ja ehkä vähän selviytymistäkin. Leikissä voi joutua odottamaan omaa vuoroa, mutta mikä parasta, leikkihetkissä syntyy yhteys ja yhdessä tekemisen riemu.

Juostaan rantaan, osa uskaltautuu veteen napaan asti, toinen sukeltaa. Osa haluaa kerätä kiviä rannalla ja tehdä niistä hienoja taideteoksia. Leikkiä tämäkin. Hymyilyttää ja vietetään hauskoja hetkiä.  

Pöydän ääressä syntyy hamahelmihahmoja tai PlusPlus-palikoista erilaisia ukkeleita, ne alkavat elää omaa elämää lapsen mielikuvituksissa. Hahmoille syntyy nimiä, ja yhtäkkiä ne hyppivät pöydällä. Joku piirtää maisemaa, johon nämä hahmot sijoittuvat. Ja näin, leikki on alkanut.

Leikin voi keksiä itse

Leikki tarjoaa tilaa hassuttelulle ja heittäytymiselle, uusille rooleille ja etenkin ystävyyden syntymiselle. Leikki lisää hyvää mieltä ja tarjoaa mahdollisuuden myös opetella monenlaisia asioita. Ihan huomaamatta. Leikki on myös siitä mahtava juttu, ettei se välttämättä tarvitse välineitä vaan parhaat leikit syntyvät mielikuvituksen avulla.

Aikuisena leikkiin voi olla vaikea tarttua. Lupaan kuitenkin, että heittäytymällä hetkeen ja leikin maailmaan monesta arjen asiasta tulee paljon mukavampaa 😉 Ja se, että aikuinen on läsnä lapsen leikissä, osallisena tai sen mahdollistajana on äärettömän tärkeää. Ei vähätellä leikin merkitystä.

Koska sinä olet viimeksi leikkinyt?

Milla Kouri
Milla Kouri

Lasten, nuorten ja perheiden toiminnan koordinaattori, joka vastaa Pohjois-Suomen leireistä. ”Lapset ja perheet ovat lähellä sydäntäni ja heidän parissa työskentely inspiroi minua joka päivä. Nautin kehittämisestä ja uuden oppimisesta. Hyvinvoinnin lisääminen perheiden arkeen on se työmaa, jossa haluan vaikuttaa. Koirat ja ulkoilu on iso osa arkeani. Iltaisin tykkään nauttia sohvan nurkassa hyvästä kirjasta ja kupista teetä. (sekä kulhollisesta jäätelöä)”