Blogi

Etusivu > Blogi > Olen kiitollinen

Lapset vapaaehtoisen kanssa Koivuhaan pihalla

Olen kiitollinen

Vuosi 2023 lähenee loppuaan. Luonto hiljenee talvisessa maisemassa ja maan peittää valkoinen lumivaippa. Myös leirikeskus Koivuhaka on hiljennyt lasten äänistä ja pihamaalla saattaa nähdä pienen oravan vipeltävän hangen päällä.

Vuoteen on mahtunut monta erilaista leirikokemusta

Kevään leireillä aloimme tutustua toisiimme ja syksyn mittaan ryhmään tuli uusia leiriläisiä ja aikuisia. Näe hyvä mussa -toiminnassa jokaisella leirikerralla on erilaiset teemat ja vahvuudet, joihin kiinnitetään erityistä huomiota. Vuoden viimeisellä leirillä yksi teemoista oli kiitollisuus. Näistä asioista ääneen puhuminen saattaa olla jollekin vaikeaa, niinpä keräsimme nimettöminä vastauksia kysymykseen ”Mistä olen kiitollinen?”

”Olen onnellinen leirillä” luki eräässä pienessä paperinpalassa. Leirillä lapsella on turvallinen paikka olla oma itsensä. Leirillä lapset saavat kavereita ja heidän lähellään on turvallisia aikuisia, vapaaehtoisilla on aikaa touhuta. Turvallisuudentunnetta lisää myös säännöllisyys aterioiden ja nukkumaanmenoajan rytmittämänä.

”Kaikki on ollut hauskaa, kiitos kaikesta!” Leirin monipuolinen ohjelma takaa sen, että jokaiselle löytyy jotakin mielekästä tekemistä. Lasten toiveita ja mielenkiinnon kohteita otetaan huomioon leiriohjelmaa suunniteltaessa. Leirijohtajalla, leiripedagogilla ja vapaaehtoisilla on takataskussaan monta vanhaa kestosuosikkia ja uutta ideaa, ja näiden pohjalta suunnitellaan toimiva kokonaisuus.

Leirin lisäksi kiitollisuuden aiheita nousi esille lasten omasta perheestä, kodista ja vapaa-ajasta.

  • ”Olen kiitollinen äidistä ja siskosta.”
  • ”Olen kiitollinen jalkapallon harrastamisesta.”
  • ”Olen kiitollinen kodista.”
  • ”Olen kiitollinen koiranpennuista.”

Leirillä pysähdymme ihan tavallisten asioiden äärelle

Melkeinpä voisin sanoa, että kaikista antoisimmat hetket lasten kanssa ovat ne, kun on aikaa pysähtyä juttelemaan. Kuinka tärkeää lapselle onkaan se, että annetaan aikaa ja kuunnellaan.

Välillä aiheet saattavat olla harmillisia ja pientä mieltä saattaa ihmetyttää ja kummastuttaa. Välillä keskustellaan niin hienoista ja mahtavista saavutuksista. Välillä jutellaan siitä, mitä siskon kanssa ollaan tehty ja mitä oli eilen koulussa ruokana. Kuinka tärkeitä nämä kaikki ovatkaan. Ja kuinka tärkeää lapselle on se, että saa kertoa asioistaan, jotka merkitsevät hänelle niin paljon.

Voisi luulla, että kun lapselta kysyy; mistä hän on kiitollinen, että vastaukseksi nousisi oma kännykkä,
merkkivaatteet tai muuta sellaista. Kuitenkin useammassa pikku lappusessa luki: ”Olen kiitollinen, että elän” tai
”Olen kiitollinen hapesta.”

Lapselle ja nuorelle kiitollisuuden aiheiksi nousivat ne pienet ja isot arkiset asiat, joiden tärkeyttä emme aina pysähdy miettimään. Kannustan nyt kaikkia aikuisia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa näistä asioista.

Kohta vaihtuu taas vuosi ja tehdään uudenvuodenlupauksia. Mitäpä jos sinä lupaat olla läsnä lapsellesi. Miettikää yhdessä, mistä olette olleet tänä vuonna kiitollisia ja miten vaalia niitä ensi vuonnakin.

Tanja Kanniainen

Hei kaikille! Nimeni on Tanja Kanniainen ja toimin leirivastaavana Koivuhaassa.

Lasten kokonaisvaltainen hyvinvointi on lähellä sydäntäni. Erityisesti rauhoittuminen ja pysähtyminen pienten asioiden äärelle on minulle tärkeää. Näitä taitoja haluan opettaa ja välittää lapsillekin. Kiireettömyys, rentoutuminen ja hetkistä nauttiminen tulevat tutuiksi leirielämässä. Mahdollisesti pääset kokeilemaan lastenjoogaa kanssani. Minulle on tärkeää luovuuden käyttäminen ja se, että lapsi saa toteuttaa itseään.

Kädentaidot ja valokuvaaminen ovat minulle mieleisiä juttuja. Tykkään askarrella ja istahtaa tekemään yhdessä erilaisia projekteja. Minut saa innostumaan lähes mistä vain tekemisestä; lähdetään yhdessä metsään tai merenrannalle, pelataan yhdessä vaikkapa jalkapalloa tai juostaan keppariradalla. Leikitään vanhoja tuttuja leikkejä ja opetellaan uusia. Kisaillaan ilman kilpailua ja välillä istahdetaan ihmettelemään ohi kulkevia pilviä. Tärkeää on yhdessä koetut hetket.