Blogi

Etusivu > Blogi > Mitä on ystävyys?

Pojat leikkimässä liikuntasalissa

Mitä on ystävyys?

Syyskauden aikana lapsilla oli yhteensä neljä viikonloppua aikaa tutustua toisiinsa ja luoda uusia ystävyyssuhteita. Ensimmäisenä syysviikonloppuna lapset ehtivät tutustumaan huonekavereihinsa melkoisen hyvin. Kun joulukuussa vietettiin viimeistä viikonloppua kauniissa ja lumisessa Pukkilassa, kaikki lapset olivat päässeet viettämään aikaa toistensa kanssa, ja monet heistä olivat löytäneet itselleen useampiakin uusia kavereita.

Haastattelin kolmea lasta, joilta kysyin, mitä heidän mielestään on ystävyys, ja ovatko he saaneet tämän syksyn Aikaa Ilolle -viikonloppuleireiltä uusia ystäviä.

Ystävä ottaa toisen huomioon

Ensimmäisenä haastateltavana oli 11-vuotias poika. Hänen mielestään ystävyys on esimerkiksi välittämistä ja yhdessä leikkimistä. Myös sitä, että pitää toisen puolia jos toista kiusataan. Haastateltavan mielestä Pukkilassa on parasta pulkkamäki ja peli nimeltä Pukkilan Tähti.

Kaksi muuta haastateltavaa olivat 11- ja 12-vuotiaat tytöt. Toinen heistä vastasi, että ystävyys on yhdessäoloa jonkun tärkeän ihmisen kanssa sekä läheisyyttä niin, että on mukava olla, koska tuntee toisen. Lisäksi hänen mielestään ystävyys on sitä, kun ottaa toisen tunteet huomioon eikä kohtele häntä huonosti. Ystävä on myös luotettava ja sellainen, joka ei päätä ystävyydestä kaikkea.

Toinen tytöistä oli sitä mieltä, että ystävyys on sitä kun on rehellinen ja kohtelias. Lisäksi ystävä auttaa eikä naura tai kiusaa. Hänkin mainitsi, että ystävä puolustaa jos toista kiusataan tai menee kertomaan siitä aikuiselle, jotta aikuinen voi auttaa. Hänen mielestään välillä voi olla myös toisen kaverin kanssa ja joskus voidaan olla kaikki yhdessä.

Ystävän kanssa on kiva jutella

Kun kysyin, ovatko tytöt saaneet leireiltä uusia ystäviä, vastaukset nostattivat hymyn huulille. Kumpikin tyttö oli saanut leireiltä aika paljon uusia ystäviä. Toisen mielestä ruokailut olivat kivoja, koska silloin pystyi syömään yhdessä ja juttelemaan kaikesta. Lisäksi kaikki yhteiset jutut ja leikit olivat jääneet kirkkaina hänen mieleensä. Hän oli myös iloinen siitä, että tytöt olivat leireillä toistensa tukena ja kannustivat toisiaan.

Tytöillä oli iloiset muistot jutusteluhetkistä, nauramisesta ja vitsailemisesta illalla huoneissa huonekavereiden kanssa. Toinen tytöistä tykkäsi lisäksi siitä, kun leirillä oli kavereita, joiden kanssa pystyi juttelemaan ja joille pystyi kertomaan salaisuuksia. Hänen mieleensä olivat jääneet myös yhteisleikit, kuten pantomiimi, esiintyminen, piirtäminen, taideteokset ja lepääminen. Leiriohjelmassa ulkoilut olivat sellainen asia, joista hän ei erityisemmin välittänyt, mutta huonetoverit ja aikuiset olivat hänen mielestään kivoja.

Kuten näistä haastatteluista pystyy päättelemään, viikonloppuleirit tarjoavat lapsille oivan mahdollisuuden uusien ystävyyssuhteiden solmimiseen ja kaveritaitojen kehittymiseen. Leirillä pääsee irti arjesta ja kartuttamaan uusia ja hauskoja kokemuksia. Aikuisena on ollut ilo nähdä lasten ryhmäytymistä ja päästä kokemaan heidän kanssaan hauskoja syksyisiä ja talvisia hetkiä, niin sisällä kuin ulkonakin.

Aliisa Mäkinen
Aliisa Mäkinen

Heips! Minä olen Aliisa ja toimin 8–11-vuotiaiden pirkanmaalaisten Aikaa Ilolle -viikonloppuleirien leirivastaavana. Olen koulutuksiltani liikuntaneuvoja, ammattivalmentaja ja liikunnanohjaaja (AMK). Olen toiminut kesäaikaan perheleirien leirivastaavana ja työskennellyt eri ikäisten lasten kanssa erilaisissa ympäristöissä jo monien vuosien ajan. Odotan innolla tulevaa syksyä ja uskon että leireistä tulee todella antoisia niin lapsille kuin meille leirin aikuisillekin!