
Onni on tykätä omasta perheestä
Joskus pitää avata ikkuna ja tuulettaa. Katsoa asioita vähän etäämmältä. Hengittää.
Joskus rakkaimmatkin ihmiset ovat liikaa.
Mikä neuvoksi, kun arki alkaa tuntua työläältä? Moni perhe kaipaisi lastenhoitoapua tai mahdollisuutta viettää yhdessä rentoa aikaa. Jos talous on tiukalla ja lähettyvillä ei ole sukua tai ystäviä, jaksaminen voi olla koetuksella.
”Ensimmäistä kertaa elämässä sain aikuisena hengähtää muutaman päivän tietäen, että
lapsellani on hyvää seuraa ja järkevää tekemistä.
Todella tarpeeseen tullut hengähdystauko haastavassa elämäntilanteessa”
Totta toisiaan. Kun kouluikäinen lapsi on leirillä, vanhemmalle tarjoutuu aikaa huolehtia omista asioista. Samalla se on lapselle kasvun paikka, mahdollisuus itsenäistyä ja oppia uutta. Leirillä lapsi saa olla huolettomasti lapsi turvallisten aikuisten ympäröimänä. Saa kavereita. Ja kun lapsi palaa leiriltä, hänellä on kotona kerrottavaa ja iloista jälleennäkemistä odottava vanhempi.
Koko perhe yhdessä leirille
Myös yhteinen maisemanvaihdos tekee hyvää. Leirillä voi olla rennosti ilman arjen paineita. Ruoka on valmiina, ohjelmaa ei tarvitse miettiä. Koko porukalle on leppoisaa tekemistä. Yhteiset muistot ja tarinat hitsaavat perhettä yhteen vielä leirin jälkeen.
Ja todettakoon, että tuetuille leireille osallistuvilla perheillä ei ole vaihtoehtona ulkomaan lomamatka tai mökin vuokraus. Lähes kaikilla perheleirien osallistujilla on hakemuksessaan taloudellinen peruste. Myös sosiaaliset ja terveydelliset perusteet ovat yleisiä, esimerkiksi yksinäisyys tai vanhempien uupumus heikentävät lapsen hyvinvointia.
Näillä perheillä elämänpiiri voi supistua kodin lähiympäristöön ja vapaa-ajan aktiviteeteista on jouduttu tinkimään. Leiri voi olla ainoa keino nauttia vapaa-ajasta kotiympyröiden ulkopuolella.
” Saunominen ja uiminen. Muiden vanhempien kanssa jutteleminen.
Ettei tarvinnut huolehtia ruoanlaitosta. Luonnossa oleminen.”
Virkistävä ja kiireetön yhdessäolo tuo iloa perheeseen.
Hyvän näkeminen kannattelee
Entä jos hengähdystauko tai irtiotto arjesta ei riitä? Jos perhe-elämä on vinksahtanut raiteiltaan? Vanhemmuus on hukassa, roolit ja rajat perheessä ovat hämärtyneet, hyvää ei huomata toisissa eikä itsessä ja vuorovaikutus kangertelee?
Olemme saaneet erinomaisia tuloksia perheiden Näe hyvä meissä -viikonloppuleireistä. Ne ovat perheille tarjottu viiden viikonlopun mittainen leirikokonaisuus, jossa käsitellään perhe-elämää eri kanteilta, erikseen vanhempien ryhmässä ja ikätasoisesti lasten kanssa. Ja koko perhe pääsee tutkailemaan teemoja yhteisen ohjelman parissa.
Näille leireille osallistuvat perheet eivät ole vielä suistuneet kriisiin, mutta kipuilevat vanhemmuuden haasteissa. Eräs lapsi totesikin leirien jälkeen: “Ennen meidän perheessä ei toiminut mikään. Nyt toimii kaikki.”
Leirien salaisuus on vahvistavissa kohtaamisissa. Leirillä ollaan yhdessä ympäri vuorokauden, jolloin on mahdollisuus tutustua itseen ja muihin perin pohjin. Tulee nähdyksi sellaisena kuin on.
Toisten vanhempien vertaistuki ja yhteisöllisyys voivat muuttaa kurssin parempaan. Tunteiden hallinta, lapsen tarpeiden tunnistaminen ja vuorovaikutus paranevat. Perheenjäsenet saavat paremman yhteyden toisiinsa.
”Leirillä pysähdytään huomaamaan hyvä.
On uskallettu olla haavoittuvia ja epätäydellisiä ihmisiä”
Perheiltä kerätyn palautteen mukaan 96 prosenttia sai uusia toimintatapoja vanhemmuuteen ja koki vanhemman ja lapsen suhteen parantuneen, Jokainen vanhempi sai lisää voimavaroja toimiakseen lasten tukena.
Perheiden vahvistuneet suhteet ja uudet rutiinit jäävät kohentamaan arkea.
”Minä ainakin sain voimavaroja arkeen. Nyt osaan enemmän nähdä asioista positiivisen puolen. Lapsistani opin, että he ovat hyviä juuri tuollaisina. Täytyisi vaan yrittää muistaa tämä arjessa.
Sain myös voimaa muista leiriläisistä ja heidän tarinoista. Oli myös hyvä huomata, että muut vanhemmat kamppailevat samojen ongelmien kanssa.”
Jokainen perhe tarvitsee mahdollisuuden iloisiin muistoihin – nyt, ei sitten joskus.
Tämä teksti on osa leirijärjestöjen verkoston Leirityön keinoin -kampanjaa.