Leiri-info

Soutamaan

Tietoa leiristä lapselle ja vanhemmalle. Lukekaa yhdessä!

  • kaikki ovat kavereita
  • kaikkia kunnioitetaan
  • ketään ei kiusata
  • kerrotaan ohjaajalle, jos jokin painaa mieltä
  • kaikki noudattavat yhteisiä sääntöjä.

Leirillä ohjaajat huolehtivat lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja ohjelmasta. Leiriläiset saavat huomiota ja läsnäoloa: ohjaajat ovat heitä varten.

Leirivastaava

Lasten ja Aikaa ilolle -leireillä työskentelee leirivastaava, jolla on kasvatus- tai sosiaalialan koulutus ja kokemusta lasten ja kanssa työskentelystä. Hän suunnittelee ja toteuttaa toiminnan yhdessä vapaaehtoisten ohjaajien kanssa.

  • Vanhempi: ota yhteyttä leirivastaavaan ennen leiriä lapseen liittyvissä asioissa, jotka on hyvä huomioida leiritoiminnassa  

Vapaaehtoiset ohjaajat

Leireillä on3 –4 täysi-ikäistä vapaaehtoista ohjaajaa lasten määrästä riippuen. Vapaaehtoisilla ohjaajilla on erilaisia ammatillisia taustoja. Edellytämme, että he ovat luotettavia ja turvallisia aikuisia ja että he sitoutuvat Parasta Lapsille ry:n toiminnan periaatteisiin. Jokainen vapaaehtoinen saa järjestön koulutuksen ja kaikilta pyydetään rikostaustaote ennen kuin heidät valitaan toimintaan.

Leirikeskuksen henkilökunta

Leirikeskuksessa on henkilökuntaa huolehtimassa ruuasta, leirikeskuksen puhtaanapidosta ja alueen siisteydestä ja kunnossapidosta.

Leirin alkamisajan ja kuljetusaikataulun löydät leirikirjeestä. Leirille matkustetaan yhteiskuljetuksella. Jos lapsi saapuu suoraan leiripaikkaan, sovi asia ja saapumisaika leirivastaavan kanssa.

  • Viikonlopputoiminnassa kaikille leireille on järjestetty kuljetus.
  • Leirikeskus Koivuhakaan kesäleireillä ei ole yhteiskuljetusta.

Lapset majoittuvat 2–4 henkilön huoneissa. Leirikeskus Koivuhaassa yövytään myös piha-aitoissa ja joillakin kesäleireillä teltoissa.

  • Sisarukset eivät aina nuku samassa huoneessa, joten heidän tavaransa on hyvä pakata eri laukkuihin.
  • Jokaisella huoneella on oma vastuuohjaaja, jonka puoleen leiriläinen voi kääntyä kaikissa asioissa. Hän auttaa muun muassa aamu- ja iltatoimissa ja ruokailussa.

Leirillä syödään viisi kertaa päivässä: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Ilmoitetut erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan.

Leirin alkaessa lapset ja ohjaajat sopivat yhteiset säännöt, joiden mukaan toimitaan. Leirillä on säännöllinen rytmi. Päivää rytmittävät ruokailut, joiden lomassa on monenlaista mukavaa ikätason mukaista tekemistä koko porukalla sekä pienissä ryhmissä.

Ohjaajat suunnittelevat ohjelman ja huomioivat myös lasten toiveet. Leirin ohjelmassa on pelejä, leikkejä, askartelua, uimista, saunomista, retkeilyä, soutamista, onkimista, iltanuotio. Ohjelmassa on tilaa myös vapaalle leikille, löhöilylle, lautapeleille, piirtelylle.

Kaikki lapset ovat samanarvoisia. Kiusaamiseen suhtaudutaan vakavasti ja kaikkiin tapauksiin puututaan. Kiusaaminen on ehdottomasti kiellettyä. Ohjaajat rohkaisevat lapsia kertomaan heti, jos kokee leirin aikana kiusaamista. Jos leiriläinen ei noudata yhteisiä sääntöjä ja kiusaa jatkuvasti muita, vastuuhenkilöt ja ohjaajat keskustelevat hänen ja tarvittaessa myös vanhemman kanssa. Leiriltä joutuu lähtemään kotiin, jos sääntöjen noudattaminen ei onnistu.

Leirin aikuisten vastuulla on puuttua riitoihin ja erimielisyyksiin, joita joskus leirillä saattaa tulla lasten välille. Riitatilanteet selvitetään ja sovitellaan leirivastaavan ja ohjaajien avulla.

Tupakointi on Suomen laissa kielletty alle 18-vuotiailta. Sama koskee myös sähkötupakkaa ja muita nikotiinituotteita. Alkoholin ja muiden päihteiden käyttäminen leirillä on kielletty. Jos epäillään, että leiriläinen on käyttänyt päihteitä, ilmoitetaan hänen huoltajilleen sekä tehdään lastensuojeluilmoitus. Huoltajat hakevat leiriläisen kotiin.

Joskus lapsella voi tulla koti-ikävä, varsinkin, jos hän on ensimmäistä kertaa yötä poissa kotoa. Koti-ikävää hoidetaan ensisijaisesti muilla keinoilla kuin puhelinsoitolla kotiin. Jos lapsella on koti-ikävää, leirivastaava ja ohjaajat juttelevat lapsen kanssa ja ovat läsnä turvallisina aikuisina. Lähes aina koti-ikävä unohtuu päivän kivojen touhujen aikana tai iltasadun tai -laulun jälkeen.

Leiriläisillä saa olla puhelin käytössä bussimatkojen aikana. Leiripaikassa puhelimet ja laturit annetaan ohjaajien talteen lukolliseen kaappiin. Näin ne eivät katoa tai rikkoudu ja leiripuuhiin on helpompi osallistua. Lapset voivat tarpeen tullen soittaa vanhemmalle leirivastaavan puhelimesta. Jos vanhemmilla on kiireellistä asiaa leirin aikana, leirivastaavalle voi lähettää viestin tai soittaa. Yhteystiedot ovat leirikirjeessä.

Vanhemman on oltava puhelimitse tavoitettavissa koko leirin ajan. Jos soittoa ei tule vanhemmalle leirin aikana, vanhempi voi luottaa siihen, että lapsella on kaikki hyvin. Leirivastaava soittaa vanhemmalle vain, jos siihen on tarvetta, esimerkiksi jos lapsi sairastuu.

  • Vanhempi: Keskustele ennen leiriä lapsen kanssa leiriin liittyvistä asioista. Kerro, että lapsi voi olla leirillä huoletta ja iloisin mielin. Lapsen ei tarvitse olla huolissaan kotiin jäävistä perheenjäsenistä tai muista asioista.
Täydellinen leiripäivä sisältää kivaa tekemistä, mukavaa seuraa, hyvää ruokaa, ulkoilua ja lepoa