Blogi

Etusivu > Blogi > Mitä tehdään leirillä, kun ei saa käyttää kännykkää?

Poika ryömii esteen ali

Mitä tehdään leirillä, kun ei saa käyttää kännykkää?

Neljännelle vuoden 2022 Tampereen Näe hyvä mussa -leirille lähdettiin bussilla köröttelemään 8.4. Bussimatka Virroille kestää noin 1,5 tuntia ja tunnelma bussissa on melko rauhallinen. Äänimaisema bussissa muodostuu vaimeasta puheensorinasta, lasten kiljahteluista ja kännyköiden peleistä ja videoista.

Hieman ennen leirikeskukseen saapumista lapsilta kerätään puhelimet pois koko viikonloppuleirin ajaksi. Sitä myötä, kun puhelimet sulkeutuvat, alkaa myös desibelitaso ja touhukkuus bussissa lisääntyä. Kuuluu huutelua, naurua, ja lisääntynyttä puhetta muiden kanssa.

Neljännellä leirillä ei enää paljon kuulu purnausta siitä, että puhelimet kerätään pois.

Lapset ovat tottuneet, että leirillä tehdään muita asioita yhdessä kavereiden kanssa. Tarpeen tullen vanhemmille voi soittaa leirijohtajan puhelimesta.

Monen lapsen viikonloput ja illat kuluvat tietokonepelien ja kännykän äärellä

Sosiaalinen kanssakäyminen on harmillisen usein vain viestejä ja valokuvia, joita kavereiden kanssa vaihdetaan. Leirillä vuorovaikutus toisiin lapsiin ja aikuisiin tapahtuu ilman kännyköitä. Leirillä kannustetaan lapsia positiivisen pedagogiikan keinoin löytämään heidän omia vahvuuksia luovan toiminnan, aidon vuorovaikutuksen ja keskustelun avulla.

On hienoa huomata, miten lapset keksivät hetken mietittyään tekemistä itse ja leikkikaluiksi kelpaavat hyvin luonnosta löytyvät asiat esimerkiksi kepit, kivet ja sammaleet. Leirillä ei kuule lasten suusta “ei ole mitään tekemistä” -kommentteja, mitä helposti lapset valittavat kotona, kun kännykkäaika on loppu.

Usein lapset ja vanhemmatkin kysyvät, miksi puhelinta ei saa leirillä käyttää

Puhelimen avulla saadaan helposti hetkellinen hiljaisuus ja rauha vanhempien keskittyä omiin asioihin ja puuhiin. Haittana kuitenkin on muun muassa se, että vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa, fyysinen aktiivisuus ja sosiaalinen yhdessä tekeminen vähenee. Puhelin on hetkellinen helpotus asioiden kanssa, mutta pitkäaikaiset vaikutukset puhelimen liiallisesta käytöstä taitavat kuitenkin mennä miinusmerkin puolelle.

Näe hyvä mussa -leireillä puhelimen käytön sijasta tehdään kaikkea muuta: pelataan, askarrellaan, jutellaan, pohditaan, lauletaan ja leikitään, saunotaan sekä touhutaan kaikkea, mitä kivaa keksitään ja jotka palvelevat Näe hyvä mussa-toiminnan tarkoitusta: Nähdä lapsi ainutlaatuisena ja ihanana persoonana.

Leirillä on tilaa tukea lapsen itsetunnon kehitystä ja tuoda onnistumisen kokemuksia.

Leirijohtaja Marianne Roponen