Blogi

Etusivu > Blogi > Hyvän mielen resepti: ulkoilmaa, yhdessäoloa ja uuden oppimista

Majoitteen rakentelua leirillä

Hyvän mielen resepti: ulkoilmaa, yhdessäoloa ja uuden oppimista

Opiskelen luonto-ohjaajaksi yhteisöpedagogiopintojen ohella. Tavoitteeni on saada luontoilua osaksi monenmoisia eri työtehtäviä, harrastuksia ja arkipuuhia. 

Parasta lapsille -leireillä on opiskelijan näkökulmasta hienoa se, kuinka paljon saa ottaa kantaa leiriohjelman suunnitteluun ja toteutukseen. Järjestön arvot luotettavuus ja yhteisöllisyys näkyvät siis myös leirien ulkopuolella ohjaajien kesken. Sitä kunnioitan!

Tokihan minä siis ehdotin josko syventävän harjoitteluni aikana saisin jakaa myös ympäristöalalta saamiani oppeja. Kun ehdotukseni herätti perheissä kiinnostusta ja olimme käyneet turvallisuusasiat läpi järjestön kanssa, päätimme toteuttaa nuku yö ulkona -tyylisen tempauksen ja halukkaat perheet saisivat viimeisellä eli kevätleirillä nukkua teltoissa ulkosalla.

Ennen sitä kaikille leiriläisille ohjelmassa oli muun muassa hätämajoitteen tekoa. Oletko ikinä miettinyt miten monella tapaa voitkaan rakentaa itsellesi suojan pelkällä pressulla, narulla ja telttakepeillä? Halpa ja kevyt henkivakuutus päiväretkille metsään! Tapoja on todella monia ja luonnon muotoja tai elementtejä kannattaa ottaa hätämajoitteen rakentamisessa huomioon: kuoppia, kaatuneita puita tai vaikka isoja kiviä. Kunhan muistat ottaa huomioon myös tuulen ja veden ja tietysti mahdollisen tulentekopaikan. Lähtökohtana on aina se, että haluat pysyä mahdollisimman kuivana ja lämpimänä.

Lasten suosikiksi nousi tuluksien kokeilu

Miten ennen tulitikkujen keksimistä on tehty tulta? Lapset todella oppivat nopeasti turvallisen tulen teon. Loppuhuipennuksena sillä tulella tehtiin myös iltapala Pukkilan kodalla. Kotaruokailut ovat aina oma elämyksensä. Ulkona ruoka vain jotenkin maistuu aina paremmalta. Mutta niin maistui kaiken tämän jälkeen unikin. Taisin nukahtaa hymy huulilla. Hienot muistot jäi leiristä taas kerran!

Lämpimin terveisin Janette Hiltunen